[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Parashat Bo

Tooran lukujakso on kertomus Exoduksesta. Jakson (Parasha) nimi on hepreaksi Bo (tule faraon luo tai mene faraon luo). Se löytyy Toisesta Mooseksen kirjasta, 10:1 – 13:16. Tämä kertomus on Exodus-tarinan kaikkein dramaattisin osa. Jumala paljastaa ”korttinsa” Moosekselle lukujakson ensimmäisissä jakeissa. Jumala sanoi:

”Mene faraon luo. Minä olen paaduttanut hänen sydämensä ja hänen palvelijoittensa sydämet,jotta voisin tehdä nämä tunnustekoni heidän keskellään ja jotta sinä voisit kertoa lapsillesi ja lastesi lapsille siitä, miten minä nöyryytin egyptiläiset ja millaisia tunnustekoja minä tein heidän keskellään. Näin te tulette tietämään, että minä olen HERRA”(2 Mooses 10:1-2, RK).

Nykyihmisen silmissä ja korvissa tämä tuntuu perin oudolta ja epäreilulta. Normaalilla puhekielellä se kuuluisi: ´Olen taivuttanut faraon ja hänen neuvonantajansa kieltäytymään päästämästä teitä ja Israelin lapsia lähtemään Egyptistä, jotta voisin järjestää mahtavan näytöksen ja rangaista Egyptiä niin ankaralla kädellä, että teillä tulee olemaan siitä paljon kerrottavaa lapsillenne monien tulevien sukupolvien aikana.´ Nykyihmisen oikeustajun mukaan tämä on epäreilua. Siitä ilmenee myös se vaihtoehto, että Jumala olisi voinut pehmittää faraon sydämen, niin että hän päästäisi Israelin lapset lähtemään välittömästi Egyptistä vapauteen ja palaamaan Jumalalta saamalleen perintömaalleen Kanaanin maahan.

Tämä tuo mieleeni Kaverin, joka on hyvin uskonnollinen ja tuntee olevansa lähellä Jumalaa. Kaveri: pahan päivän iltana hän kääntyy Jumalan puoleen ja sanoo: ”Herra, voinko kysyä sinulta jotain?

Herra: vastaa ”Tottakai, ystäväni!”
Kaveri: ”Älä nyt suutu minulle.”
Herra: ”Lupaan olla suuttumatta sinulle, kysy pois.”
Kaveri: ”Miksi olet antanut minulle tänään niin paljon vaikeuksia? Minulla on ollut aivan
kamalan vaikea ja masentava päivä!”
Herra: ”Mitä tarkoitat?”
Kaveri: ”No se alkoi kun heräsin hirveän myöhään.”
Herra: ”Niin, tiedän kyllä.”
Kaveri:”Autoni ei käynnistynyt. Akku oli tyhjä, ja minun täytyi pyytää yhtä tyyppiä
auttamaan minua käynnistämään auton kaapelilla.”
Herra: ”Niin.”
Kaveri: ”Kun tilasin lounaan, tarjoilija toi minulle väärän annoksen. Sitten kun he olivat
vihdoin saaneet valmiiksi sen, mitä olin tilannut, kello oli niin paljon, että minulla ei ollut
aikaa syödä sitä ja niin jäin nälkäiseksi.”
Herra: ”Niin, jatka vaan.”
Kaveri: ”Kun lähdin toimistosta, puhelimeni soi ja kun otin sen esiin, se putosi
jalkakäytävälle ja meni rikki. Sitten olin niin väsynyt ja pois tolaltani, että ostin sähköisen
Shiatsu hieromatuolin rentoutuakseni vähän. Tulin kotiin odottaen saavani nauttia
rauhallisesta ja rentouttavasta illasta, mutta kaikkea muuta – mikä pettymys. Mikään ei
onnistunut koko päivänä.”
Herra: ”Ymmärrän. Annapa kun kerron sinulle, mitä tänään tapahtui kulissien takana.

Tänä aamuna kuoleman enkeli oli tulossa kotiisi viedäkseen sielusi. Minun täytyi lähettää enkelini pysäyttämään hänet. Siitä syystä annoin sinun nukkua pitempään. En tahtonut sinun joutuvan keskelle sitä taistelua. Aiheutin tosiaankin sen, ettei autosi käynnistynyt, sillä aivan talosi nurkan takana oli juoppokuski, joka olisi törmännyt autoosi. Sitten puhelimesi putoaminen ja särkyminen. Sinulle soittanut henkilö oli tunnettu huijari, joka olisi petkuttanut sinulta aika kasan rahaa juonillaan. Koska olet ystäväni, tahdoin pelastaa sinut tuon huijarin kynsistä.

Mitä tulee ostamaasi sähköiseen Shiatsu tuoliin, tuolissa oli vakava sähkövika ja jos olisit istunut siihen, olisit kuollut. Niinpä katkaisin sähköjohdon.
Kaveri: Herra, nyt ymmärrän, etten osannut ajatella, että nämä tapahtumat olivat minun parhaakseni. Anna minulle anteeksi epäilyni ja valitukseni. En tullut ajatelleeksi näitä mahdollisuuksia. Kiitos, Herra, että varjelit minut näiltä onnettomuuksilta ja pelastit minut tänä päivänä kaikesta siitä surkeasta, mitä minulle olisi voinut tapahtua.”

Herra: ”Kaikki hyvin, ystäväni. Sinun tulisi tietää, että kaikki mitä minä teen, on sinun parhaaksesi, koska minä rakastan sinua, lapseni. Toivon, että tiedät nyt, että kaikki mitä minä teen, on suunniteltu nimenomaan lasteni parasta ja maailman pelastumista silmälläpitäen. Näemme, että Herra tiesi, mitä faraon sydämessä jo oli. Kymmenennen vitsauksen ja faraon esikoispojan kuoleman jälkeen, ja päästettyään Israelin lapset lähtemään, farao muutti mielensä ja tahtoi tuhota Israelin. Loppupeleissä faraon päämääränä oli tuhota Israel. Orjuuttaminen oli vain keino murtaa heidät ja murtaa heidän henkensä ja toivonsa. Näemme tämän 2. Mooseksen kirjan ensimmäisestä luvusta. Huomatkaa, mikä faraon
suunnitelma oli:

”...ja he katkeroittivat heidän elämänsä kovalla laasti- ja tiilityöllä sekä kaikenlaisilla ulkotöillä, kaikenlaisella työllä, jota he teettivät heillä väkivalloin. Sitten Egyptin kuningas puhui heprealaisille kätilöille, joista toisen nimi oli Sifra ja toisen Puua. Hän sanoi: ´Kun autatte heprealaisnaisia synnytyksessä, tarkastakaa lapsen sukupuoli. Jos lapsi on poika, surmatkaa se, mutta jos se on tyttö, se saa jäädä eloon´” (2 Mooses 1:14-16,RK).

Tästä tekstistä käy ilmi, että faraon tarkoituksena oli tuhota Israelin lapset. Jos Israelille ei syntyisi miespuolisia lapsia, ei kuluisi kuin sukupolvi ja Israelia ei enää olisi. Jos ei ole Israelia, ei ole isällemme Abrahamille annettuja lupauksia täytettäväksi. Jos ei ole Abrahamin siementä, ei ole Messiasta. Jos ei ole Messiasta, epäjumalanpalvelus ja kaikki mitä siihen kuuluu on ainoa voima maailmassa. Israelin suku jatkui noina päivinä
poikalapsien kautta, ja siksi faraon lopullinen päämäärä oli hävittää koko Israel. Sen tähden farao kokosi vaununsa takaa-ajoon päästettyään Israelin lähtemään erämaahan.

”Kun Egyptin kuninkaalle kerrottiin, että kansa oli paennut, hänen ja hänen palvelijoittensa mieli muuttui Israelia kohtaan, ja he sanoivat: ´Mitä teimmekään, kun päästimme Israelin palvelemasta meitä!´ Farao valjastutti hevoset vaunujensa eteen ja otti mukaan sotaväkensä ja kuudetsadat valiovaunut sekä kaikki muut Egyptin vaunut ja vaunusoturit niihin kaikkiin. HERRA oli näet paaduttanut faraon, Egyptin kuninkaan,
sydämen, niin että hän lähti ajamaan takaa israelilaisia, jotka olivat lähteneet matkaan rohkein mielin. Egyptiläiset, kaikki faraon hevoset, vaunut, ratsumiehet ja koko hänen muu sotajoukkonsa, ajoivat heitä takaa ja saavuttivat heidät, kun he olivat leiriytyneinä meren rannalla, Pii-Haritoin kohdalla, vastapäätä Baal-Sefonia”(2 Mooses 14:5-9, RK)

Faraon ja hänen joukkojensa aikeet Israelia kohtaan eivät olleet rauhanomaiset. Farao ajatteli, että nyt he ovat ansassa meren ja erämaan välissä ja nyt hän, farao, voi tehdä heistä lopun. Jumalalla oli toisenlainen suunnitelma Egyptin varalle, ja tämä Jumalan suunnitelma on hyvin kuvattuna Mooseksen laulussa (2 Mooses 15). Minua puhuttelee vielä enemmän se, että Ilmestyskirjassa, kun lukematon joukko kokoontuu Lasimeren ympärille, he laulavat Mooseksen laulua ja Karitsan laulua (katso Ilmestyskirja 15:3). Se on lopullinen voittolaulu sen voiton kunniaksi, jonka Jumalan voimat ovat saaneet maailmaamme hallitsevan pahan voimista.

On hyvä tietää, että Jumala hallitsee joka tilannetta ja että kaikki, mitä Hän tekee, on aina niiden parhaaksi, jotka rakastavat Häntä ja Messias Jeshuuaa. Lähi-itä keinuu ja kuohuu yhä presidentti Trumpin Jerusalemia koskevan lausunnon tähden. Palestiinalaiset ovat pois tolaltaan eivätkä tiedä, miten reagoida uutiseen. Niinpä he ampuvat itseään jalkaan voidakseen ostaa nyt uudet jalkineet.


Joseph Shulam