[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Sapatti

Osoittaakseen Jumalalle kunnioitusta nainen peittää päänsä liinalla ennen kynttilöiden sytyttämistä.

Kynttilät sytytetään ennen luettavia rukouksia ja sapatin alkamista. Sapatin alettua tulen sytyttäminen ei ole enää luvallista.

Luku18 merkitsee hepreankielessä myös elämää. Tästä syystä jotkut juutalaiset ajattelevat, että sapattikynttilät pitäisi sytyttää 18 minuuttia ennen auringonlaskua.

Israelissa äiti usein sytyttää sapattikynttilät noin puoli tuntia ennen sapatin alkamista. Sen jälkeen perheen miehet menevät synagogaan ottamaan sapattia vastaan. Kun miehet palaavat, alkaa sapattiateria.

Sapatti on luomistyön muistamisen päivä. Sapattiaterialla muistamme Jumalan luomistyön täydellisyyttä ja hänen hyvyyttään.

Sapattiateriaan liittyvät keskeisesti myös viini ja leipä. Kummallakin on tärkeä osa myös Uudessa liitossa: Ja heidän syödessään Jeshua otti leivän, siunasi, mursi ja antoi opetuslapsillensa ja sanoi: "Ottakaa ja syökää; tämä on minun ruumiini." 

 

Olkoon sapattisi rauhallinen,

Shabbat Shalom!

Joseph Shulam: Synagoga ja temppeli (he/fi). Puhe Israelin paimen seurakunnassa Espoossa 17.6.2017.

Ruoka-ohjeita

Challah (yksi iso palmikkoleipä)

  • 25 g tuorehiivaa
  • 4 dl kädenlämpöistä vettä
  • n. 1,3 l vehnäjauhoja
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 kananmuna

Pinnalle: 1 kananmuna voiteluun ja tummia unikonsiemeniä

  1. Liota hiiva veteen.
  2. Sekoita sokeri, suola, voi ja pieni määrä jauhoja murumaiseksi seokseksi. Lisää seos samaan kulhoon veden ja hiivan kanssa.
  3. Lisää kananmuna ja vaivaa joukkoon loput jauhot vähitellen. Anna kohota peitettynä noin 30 minuuttia.
  4. Kumoa taikina työlaudalle ja jaa se yhteen pieneen ja yhteen isoon palaan. Ja iso pala niin moneen osaan kuin aiot tehdä lettejä leipääsi. Tee sama pienelle taikinapalalle.
  5. Letitä isot säikeet ja pienet säikeet sen jälkeen. Siirrä pieni palmikko ison palmikon päälle ja kiinnitä hyvin päistä. Anna kohota peitettynä noin 30 minuuttia.
  6. Voitele leipä kananmunalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä.
  7. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia ja vähennä lämpö sitten 175 asteeseen. Jatka paistamista n. 30 minuuttia tai tarvittaessa enemmän. Pidä huolta siitä että leipä paistuu tasaisesti, koska se voi olla haastavaa sen ollessa niin isokokoinen!
  8. Taikinasta voi leipoa myös kaksi pienempää leipää, jolloin paistoaika on noin 20 min.
  9. Jäähdytä leipä ritilällä peitettynä ja syö mahdollisimman tuoreena.

ESTERIN PIKKUPANNUKAKUT

  • 2 dl jauhoja
  • 1 tl (tummaa)sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 muna
  • 2,5 dl piimää
  • 2 rkl voisulaa
  1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa.
  3. Vatkaa muna ja lisää siihen piimä ja voisula.
  4. Yhdistä varovasti kuivat aineet ja piimäseos ja sekoita tasaiseksi. Taikinan tulee olla lusikalla nostettavan paksua.
  5. Paista miedolla lämmöllä paistinpannussa tai lettupannussa ja käännä, kun taikinan pintaan alkaa tulla kuplia.
  6. Voit laittaa taikinaan lopuksi myös marjoja. Kääntele silloin varovasti, jotta marjat eivät mene rikki.

MAUSTEINEN COUSCOUS

  • 4 dl couscousia
  • 7 dl vettä
  • 3 tl kurkumaa
  • 3 tl garam masalaa tai HP-kastiketta
  • 3 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 kurkku
  • 2 tomaatti
  • 1 ruukullinen minttua
  1. Mittaa couscousryynit isoon tarjoilukulhoon.
  2. Kiehauta vesi, mausteet ja suola. Kaada kuuma mausteliemi couscousin päälle, sekoita ja anna couscousin turvota 7-10 minuuttia.
  3. Leikkaa kurkku ja tomaatit pieniksi kuutioiksi. Hienonna minttu. Sekoita ne couscousin joukkoon.

ALABAMAN KANA

  • 1 kg broilerin rintafilettä (tai sisäfilettä)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 dl majoneesia
  • 1/2 dl omenamehua
  • 2 rkl väkiviinaetikkaa
  • 2 rkl raastettua piparjuurta
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  1. Ota fileet huoneenlämpöön 1 tunti ennen paistamista.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset ja laita jääkaappiin.
  3. Sivele leikkeet öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista leikkeet uunissa 200 asteessa melkein kypsiksi, noin 20 minuuttia 
  4. Laita leikkeet kulhoon (leikket voi myös viipaloida tässä vaiheessa) ja reilu desi kastiketta päälle ja pyörittele sekaisin. Jatka leikkeiden paistamista, kunnes ne ovat kypsiä, noin 20 minuuttia.
  5. Tarjoa leikkeet lopun kastikkeen ja kasvisten kanssa.

KUKKAKAALIRIESKA (gluteeniton)

  • 500 g kukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 40 g mantelijauhoa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus Ruususuolaa
  1. Poista kukkakaalista lehdet ja paloittele kukinnot. Höyrytä kukintoja kunnes ne ovat pehmeitä ja hajoavat haarukalla pistettäessä (noin 10 minuuttia).
  2. Siirrä kaalit kattilasta puhtaalle keittiöliinalle tai harsolle jäähtymään. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  3. Kukintojen jäähdyttyä kerää liinan reunat ja puristele kukkakaalia voimakkaasti liinan sisällä niin, että saat mahdollisimman paljon vettä ulos. Muuten rieskoista tulee vetisiä.
  4. Siirrä kaalisose kulhoon ja lisää muut ainesosat. Sekoita haarukalla tasaiseksi massaksi. Taikinan pitäisi olla muovailtavaa.
  5. Nostele lusikalla keoiksi leivinpaperin päälle ja taputtele käsin tai lusikalla noin 1/2 cm:n paksuisiksi lätyiksi. Paista 15 min uunin keskitasolla. Jäähdytä hetki ja tarjoile!

Vinkki: Voit myös lisätä taikinaan ennen paistamista esimerkiksi aurinkokuivattua tomaattia, oliivipaloja, juustoraastetta tai yrttejä. Voit myös käyttää rieskan ohjetta pizzapohjan valmistukseen tai tortilla-lättynä.

JUDAN LEIJONAN PERUNASALAATTI

  • 2 dl herneitä (esim. pakasteherneitä)
  • 800 g ruokaperunoita
  • 2 dl basilikan lehtiä revittyinä
  • noin 1 dl pinjansiemeniä tai pistaaseja 
  • 1 dl parmesaaniraastetta
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 2,5 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
  • 0,5 tl valkoviinietikkaa
  • kourallinen tuoreita mintunlehtiä revittyinä
  • sormisuolaa ja mustapippuria
  • 2 dl persiljaa revittynä
  • 2 keitettyä kananmunaa
  1. Keitä kananmunat ja paahda pinjan- tai pistaasinsiemenet kevyesti pannussa ilman rasvaa. Jos käytät jäisiä herneitä, kiehauta ne kertaalleen 30 sekunnin ajan kiehuvassa vedessä. Pilko valkosipulin kynnet ja raasta parmesaani.
  2. Keitä perunat 15-20 minuuttia niin, että ne ovat lähes kypsiä mutta eivät ala halkeilla.
  3. Sillä aikaa kun perunat kiehuvat, revi yrtit valmiiksi ja kuori kananmunat.
  4. Voit valita, surrautatko basilikasta, persiljasta, pähkinöistä, parmesaanista ja valkosipulista sauvasekoittimella peston vai sekoitatko ne vain keskenään tarjoilukulhon pohjalle. Tämä tehdään perunoiden kiehuessa.
  5. Valuta perunoiden keitinvesi pois ja halkaise perunat kahtia. Ne imevät itseensä makua parhaiten, kun ne ovat vielä kuumia. Laita perunat tarjoilukulhoon peston tai oliiviöljyn ja mausteiden päälle ja lisää mukaan myös herneet. Painele perunoita varovasti ja kääntele pesto/oliiviöljy ja mausteet perunoihin.
  6. Lisää vielä sormisuolaa ja rouhi mustapippuria päälle.
  7. Leikkaa kananmunat neljään osaan ja asettele perunasalaatin reunoille.

MOSHEN PUNAJUURIRÖSTIT

  • 400 g punajuurta
  • 200 g kiinteää perunaa
  • 1 pieni sipuli
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl juustokuminaa jauhettuna
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl korianterinsiementä jauhettuna
  • 1 tl kuivattua oreganoa

Paistamiseen

  • voita ja rypsiöljyä

Koristeluun

  • 1/2 Granaattiomenan siemenet
  • 1/2 dl suolattomia pistaasinsydämiä

Jogurttikastike

  • 1 ruukku korianteria
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 rkl tahinia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä
  1. Sekoita ensin kastike. Hienonna yrtit ja kuori ja murskaa valkosipuli. Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Laita kastike jääkaappiin viilenemään.
  2. Perkaa granaattiomenan siemenet ja rouhi pistaasit kevyesti.
  3. Tee röstit. Kuori punajuuret ja perunat. Raasta ne karkeaksi raasteeksi. Sekoita raasteet kulhossa. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoitasipulisilppu raasteiden joukkoon. Lisää myös munat ja mausteet raasteiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  4. Muotoile massasta lettupannuun pieniä röstejä ja paista niitä voin ja öljyn seoksessa noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta.
  5. Tarjoa kuumat röstit jogurttikastikkeen, granaattiomenan siementen ja pistaasien kanssa.

HUMMUS, AITO OHJE TEL AVIVISTA

  • 6 dl Valmiiksi keitettyjä kickherneitä ja osa purkin nesteestä
  • 150-200 g Valmista tahinia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 tl Suolaa
  • 1 sitruunan mehu
  • Koristeluun oliiviöljyä, paprikajauhetta ja lehtipersiljaa
  1. Pilko valkosipulit vähän pienemmiksi ja kumoa kaikki yllä olevat ainekset tehosekoittimeen (paitsi öljy ja koristeet).
  2. Laita kone käyntiin ja lisää kickhernepurkin- tai liotusnestettä niin, että kone pyörii hyvin ja hummus tahnasta tulee tasainen. Sattumia saa olla mukana. Tahnan pitää olla lähes yhtä löysää kuin pehmytjäätelö.
  3. Levitä hummus laakealle lautaselle lusikalla pyörivin liikkein.
  4. Valuta oliiviöljyä pinnalle mausteeksi ja ripota hieman paprikajauhe raitoja. Viimeistele lehtipersiljalla.
 

UUNIMUNAKOISO ISRAELILAISITTAIN

  • 2 munakoisoa
  • 1 sitruunan mehu
  • 1-2 valkosipulinkynttä silputtuna
  • 3 rkl Seesaminsiementahnaa purkista
  • Suolaa myllystä, pippuria myllystä
  • Kourallinen kirsikkatomaatteja
  • lehtipersiljaa silputtuna
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Pistele haarukalla munakoisoihin reikiä ja paista uunissa n. 50 min. - 1 tunti, kunnes sisus on täysin pehmeää.
  3. Avaa munakoisot veitsellä kuin kirjat. (leikkaa viilto yhdelle sivulle ja aukaise).
  4. Ripottele pinnoille valkosipulisilppua, suolaa ja pippuria.
  5. Valuta joka paikkaan sitruunanmehua ja lusikoi hunajaraitoja sinne tänne.
  6. Laita pinnalle kirsikkatomaatin puolikkaat. Voit myös laittaa pinnalle tuore/salaattijuustoa.
  7. Roiski upeat tahini (seesaminsiementahna) -raidat koko komeuden päälle.
  8. Koristele sileälehtisellä persiljalla.

KOKO PELLIN PORKKANARÖSTI

  • 6 porkkanaa
  • 3 perunaa
  • 2 tl suolaa
  • 1½ dl raastettua parmesaania
  • 1 muna
  • 4 munaa
  • 50 g tuoretta pinaattia
  • 100 g pakasteherneitä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa
  1. Kuori porkkanat ja perunat. Raasta raastimen karkealla terällä ja nosta raaste kulhoon. Lisää suola. Anna seoksen seitä 10 minuuttia ja raasta sillä aikaa parmesaani. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Purista raasteesta kaikki neste pois. Lisää raasteen joukkoon parmesaani ja riko joukkoon muna. Sekoita hyvin. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja levitä röstimassa paperille. Paista 15 minuuttia.
  3. Keitä neljä munaa. 5 minuutissa ne kypsyvät keskeltä pehmeiksi. Kuori ja puolita munat. Laita pinaatit ja herneet kulhoon, lorauta öljy päälle ja sekoita kevyesti. Nostele kasvikset ja munanpuolikkaat röstin päälle. Ripottele suolaa munien päälle.

PORKKANA-KVINOAPIHVIT

  • 1/2 dl kypsentämätöntä kvinoaa
  • 1 kg porkkanoita
  • 2 kevätsipulinvartta
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1/4 tl chilihiutaleita
  • 1 rkl lehtipersiljaa
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  1. Huuhtele kvinoa huolellisesti kylmän veden alla. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Pese, kuori ja kuutioi porkkanat. Keitä porkkanakuutiot pehmeiksi, koosta riippuen noin 10-20 minuuttia. Soseuta porkkanat sauvasekoittimella.
  3. Hienonna kevätsipulinvarret. Lisää ne sipulit, keitetty kvinoa, kananmunat, jauhot, juustokumina, chilihiutaleet ja lehtipersilja porkkanasoseeseen. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  4. Kuumenna öljy paistinpannussa. Nosta 2-3 rkl taikinaa pannuun ja muotoile lusikalla pihviksi. Paista miedolla lämmöllä molemmin puolin kullanruskeiksi.

Vinkki: Tarjoa pihvit esim. pitaleivän sisällä avokadon, kurkun, ranskankerman kanssa tai tarjoa sellaisenaan Tsatsikin kanssa tai ranskankerman kanssa.

 

Sapatti-illan siunauksia. Perjantai ilta, sapatin vastaanottaminen.

Kynttilöiden sytyttäminen sapattina

Kiitetty olet Sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailmankaikkeuden Kuningas, joka olet pyhittänyt meidät käskyilläsi ja Jeshua Messiaan verellä ja antanut meille käskyn sysyttää sapattikynttilät.


 

Baruch atah Adonai, Elochenu Melach ha-olam, asher kidshanu b’mitzvotav uv’dahm Y’shua haMoshiach, v’tsivanu, l’hadleek naer shel Shabbat. 

Viinin siunaus (kiddush)

Kiitetty olet Sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailmankaikkeuden Kuningas, joka loit viiniköynnöksen hedelmän.

Baruch atah Adonai, Elohenu Melach ha-olam, borae pree hagafen. Amaen. 

Leivän siunaus (ha-motsee)

Kiitetty olet Sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailmankaikkeuden Kuningas, joka tuot leivän maasta.

Baruch atah Adonai, Elohenu Melach ha-olam, ha-motsee lechem min ha- arets. Amaen. 

Siunaus pojalle

Jumala tehkööt sinut Efraimin ja Menashen kaltaiseksi.

Y’simchah Elochim k’Ephrieim v’chiM’nashe. 

Siunaus tytölle

Jumala tehköö sinut Saaran, Rebecan, Raakelin ja Lean kaltaiseksi.

Y’simaech Eloheem k’Sarah Rivkah Rechael v’Lea-ah. 

Herran siunaus

Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä. Herra kirkastakoon kasvonsa teille ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne ja antakoon teille rauhan. Jeshua Messiaan nimessä. Amen.

Y’-varech’-cha Adonai v’yish-marechah. Yaer Adonai panav aelechah veechu-nechah. Yisah Adonai panav aelechah v’ya-saem l’chah shalom. B’Shaem Y’shua haMoshiach, Sar haShalom. Amaen. 

Juutalaisen rukouskirjan tekstejä sapattina

(Adon olam) Hän on maailman ikuinen Herra, joka hallitsi ennen kuin mikään oli luotu, kun kaikki tuli tehdyksi Hänen tahtonsa mukaan - silloin Hän sai nimen Kuningas. Ja kun kaikki on lakannut olemasta, mahtava Jumala on yksin Kuningas. Hän oli, Hän on ja Hän on oleva loistossaan. Hän on yksi, eikä ole toista, ei kaltaistaan eikä vertaistaan. Hänellä ei ole alkua eikä loppua. Hänen on voima ja valta. Hän on Jumalani, elävä Lunastajani, Kallio tuskassani, hädän hetkellä. Hän on lippu edelläni, Turvapaikkani, Maljaosuuteni, sinä päivänä kun Häntä kutsun. Hänen käsiinsä uskon sieluni, nukkumaan mennessäni ja herätessäni. Niin kauan kuin minussa on henki, Herra on kanssani, enkä minä pelkää.

(mechalkel) Rakkaudellaan Hän ylläpitää elävät, suuressa laupeudessaan Hän herättää  kuolleet, tukee heikkoja, parantaa sairaat, vapauttaa vangitut ja pysyy uskollisina niille, jotka jo tomussa makaavat. Kuka on kaltaisesi, Sinä väkevien tekojen Herra, ja kuka on vertaisesi, Sinä Kuningas, joka tuot kuoleman, palautat elämän ja saat pelastuksen versomaan.

(modim) Me kiitämme Sinua, sillä Sinä olet Herra, meidän Jumalamme ja isiemme Jumala aina ja ikuisesti. Olet elämämme Turvakallio ja pelastuksemme Suojakilpi. Sukupolvesta toiseen me kiitämme ja ylistämme Sinua kädessäsi olevan henkemme tähden ja huostaasi uskotun sielumme tähden, päivittäisten ihmeittesi tähden ja jatkuvan ihmetekosi ja suosionosoituksiesi tähden, illalla, aamulla ja päivällä. Sinä olet hyvä, koska armosi on ollut loppumaton, ja olet laupias, koska hyvyytesi ei koskaan lakkaa. Aina me olemme panneet toivomme Sinuun.

(ana be-koach) Oi irroita sidotut oikean kätesi suurella voimalla. Korkea Jumalamme, ota vastaan Sinun kansasi rukous, vahvista meitä, puhdista meidät. Voimallinen Jumala, varjele kuin silmäterää niitä, jotka vaalivat sinun ykseyttäsi. Siunaa heidät, puhdista heidät, ole heille armollinen. Vanhurskaudellasi jatkuvasti heitä palkitse. Mahtava, pyhä Jumala, ohjaa ylenpalttisella hyvyydelläsi seurakuntaasi. Yksi ja ylhäinen Jumala, käänny kansasi puoleen, joka muistaa pyhyytesi. Ota vastaan harras pyyntömme, kuule huutomme, Sinä kaikkien salaisuuksien tuntija. Kiitetty okoon Hänen valtakuntansa kunnianimi aina ja ikuisesti.

(mi kamocha) Kuka on vertaisesi, Herra, taivaallisten voimien joukossa? Kuka on kaltaisesi, pyhyydessä ihmeellinen, maineteoissasi pelättävä, Sinä ihmeiden Tekijä, lapsesi näkivät kuninkuutesi silloin, kun halkaisit meren Mooseksen edessä. "Tämä on minun Jumalani" he huudahtivat ja sanoivat sitten: "Herra on pelastanut Jaakobin ja vapauttanut hänet sortajan kädestä." Kiitetty olet Sinä, Herra, Israelin Lunastaja.

(shalom) Suo suuri ja ikuinen rauha kansallesi Israelille, sillä Sinä olet Kuningas, kaiken rauhan Herra. Katso hyväksesi siunata kansasi Israel rauhallasi kaikkina aikoina ja hetkinä.

Juutalainen kalenteri, juutalaiset juhlapyhät ja kuun vaiheet