Israel on avain Raamatun oikeaan ymmärtämiseen, osa 2

Yehuda Bachana /

Yehuda Bachanan opetussarjan 2. osa, 20.11.2018

Haluan kiittää jokaista, joka katsoi (luki) aikaisemman opetukseni. Kiitän myös kaikista kysymyksistä ja kommenteista, joita saimme.

Tuossa ohjelmassa keskustelimme Israelin raamatullisesta merkityksestä. Puhuimme siitä, kuinka Jumala valitsi tiettyjä yksilöitä ja kokonaisen kansan toteuttamaan hänen tahtoaan. Keskustelimme siitä, miten juutalainen kansa ja Israelin maa ovat tänä päivänä todisteena siitä, miten jotkut Jumalan Raamatussa antamat lupaukset ovat täyttyneet. Puhuimme siitä, kuinka se, että ymmärtää Israelia, auttaa ymmärtämään paremmin raamatullisia juhlia. Messiaan Jeshuan tärkeys Israelin kansan jäsenenä myös korostuu. Lopuksi puhuimme Israelin merkityksestä Jumalan sanoman levittämisessä maailmaan. 

Salli minun kysyä uudelleen: onko Israel avain ymmärtää oikein Raamattua? Voitko kuvitella olevasi tässä maassa liikkumassa siellä, missä Jeshua käveli, ja voitko nähdä ja koskettaa asioita, joista mainitaan kautta Raamatun?

Olen Yehuda Bachana, toimin varajohtajana Netivyah’n Raamatun opetuspalvelujen parissa Jerusalemissa, Israelissa. Täällä meillä on paikallinen seurakunta, ruokimme nälkäisiä ja tarpeessa olevia, kasvatamme seuraavaa sukupolvea ja varustamme maailmaa opetuksilla, jotka esittävät sanomaa Jeshua Messiaasta juutalaisessa asiayhteydessä.

Israelin valtio on profetoiden täyttymys

Haluan tänään puhua Israelista, Israelissa vierailun merkityksestä ja tämän keskeisestä merkityksestä uskolle Jumalaan ja Pyhien Kirjoitusten tutkimiselle.

Mielestäni juutalaisten paluu kotimaahansa ja Israelin valtion syntyminen ovat monien tärkeiden profetioiden täyttymystä. Monet uskovat ympäri mailman pitävät tätä hyvin tärkeänä maamerkkinä siitä, että lähestymme sitä aikaa, jolloin Jeshua Messias tulee takaisin. Jeshua palaa Öljymäelle Jerusalemiin, Israelin pääkaupunkiin. 

Minä myös ymmärrän, että Israelin valtio on niiden monien profetioden täyttymys, jotka ovat todisteena Jumalan Sanan luotettavuudesta. Israel ja juutalainen kansa ovat kautta aikakausien vahvistus Jumalan totuudesta.

Ymmärrän, että on tärkeää vierailla Israelissa, koska se syventää näkemystä. Meidän onnistuu löytää yhteys tietyn maantieteellisen paikan ja sen välillä, mitä luemme Raamatusta; ja kun näin tapahtuu, olemme kykenevämpiä ymmärtämään Raamatun kertomuksia syvällisemmällä tavalla.                           

Israelissa vieraileminen tuo uutta näkökulmaa Raamattuun

Voimme lukea Jordan-virrasta ja siitä, että Johannes kastoi Jeshuan, mutta kun vierailemme varsinaisella kastepaikalla ja näemme ja kosketamme Jordan- virtaa henkilökohtaisesti, ymmärrämme, että virta on yksinkertainen, pieni ja vaatimaton, ja että se on myös osa sen suuruudesta.

Ihmiset, jotka etsivät satuja, tulevat pettymään aivan kuten pitaalinen Naeman:

”’… Mene ja peseydy seitsemän kertaa Jordanissa, niin lihasi tulee entisellensä, ja sinä tulet puhtaaksi’.  Mutta Naeman vihastui ja meni matkaansa sanoen: ’…Eivätkö Damaskon virrat, Abana ja Parpar, ole kaikkia Israelin vesiä paremmat? Voisinhan minä yhtä hyvin peseytyä niissä tullakseni puhtaaksi.’ Ja hän kääntyi ja meni tiehensä kiukustuneena.” – 2. Kun. 5:10b, 11a, 12

Kuitenkin ihmiset, jotka etsivät totuutta, ymmärtävät näitä asioita. He uskovat, että Raamattu on todellinen ja näkevät, että niin on myös Jordan-virta, kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Raamatullisilla paikoilla käyminen henkilökohtaisesti on rikastuttava kokemus

Israelissa vieraileminen Raamattu avattuna on valaiseva kokemus. Kun olemme fyysisesti paikassa, josta luemme Raamatusta, ymmärrämme kertomuksen eri tavalla. Kun näkee, että jokin asia on todellista elämää, se voi näyttäytyä erilaiselta kuin sen kuvittelee olevan. Se voi olla pienempi, suurempi, kauniimpi tai yksinkertaisempi.

Täällä Israelissa voin koskettaa Daavidin palatsin raunioita, voin kävellä läpi Hiskian tunnelin ja voin kastella itseni Siiloan lammikossa, samassa lammikossa, jota Jeesus käytti parantaessaan miehen, joka oli ollut sokea syntymästään asti. Tämä on kokemus, joka vaikuttaa suurta muuttosta uskonelämään.

Israelissa Raamattu alkaa elää, ymmärrämme historian ja Raamatussa mainittujen tapahtumien sarjan.

Läntisen muurin vaikuttava historia

Voimme tänä päivänä siesta lähellä Läntistä muuria ja Eteläistä muuria Davidsonin Arkeologisessa puistossa. Täällä nähdään lumoavia ja jännittäviä löytöjä ensimmäisen ja toisen temppelin ajalta, kuten kaupungin muureja, temppeliin johtavia askelmia, alkuperäisiä katuja tuolta ajalta, varastoja, rituaalisen kylvyn (mikva) ottamispaikkoja ja paljon muuta.

Täällä voimme mennä ajassa taaksepäin. Katselemme Raamattua uudella ymmärtämyksellä. Juuri näitä askelmia pitkin Jeshuan opetuslapset tulivat päivittäin temppeliin:

”Ja he olivat alati, joka päivä, yksimielisesti pyhäkössä ja mursivat kodeissa leipää ja nauttivat ruokansa riemulla ja sydämen yksinkertaisuudella, 
47. kiittäen Jumalaa ja ollen kaiken kansan suosiossa. Ja Herra lisäsi heidän yhteyteensä joka päivä niitä, jotka saivat pelastuksen.” 
– Ap. t. 2:46, 47

Läntisen muurin vierestä löydämme suuren ja vaikuttavan tien, joka oli aikanaan Jerasalemin pääkatu. Jokainen käytti sitä; pyhiinvaeltajat, turistit, opetuslapset ja jopa Jeshua Messias kävelivät tätä katua pitkin. Nämä ovat askelmia, joita Jeshua astui mennessään ylös temppeliin. Kun saavut Israeliin, sinä myös voit kävellä juuri näitä samoja askelmia.

Temppeliin ylös nouseminen aivan niin kuin muinaisina päivinä 

Sadattuhannet juutalaiset 2000 vuotta sitten astelivat tätä katua, puhdistuttuaan mikvassa, ja he menivät ylös temppeliin.

Nämä massiiviset kivet roomalaiset heittivät alas temppelivuoren muurilta Jerusalemin hävityksen aikana.

On kiviä valtavan suuresta kaaresta, joka ulottui kadun yli ja johti temppelivuoren eteläiseen osaan. Voimme nähdä sen jäänteitä Läntisellä muurilla. Eteläisellä muurilla nousemme alkuperäisiä portaita, joita pyhiinvaeltajat käyttivät tullessaan temppelivuorelle. On jännittävää kävellä näitä askelmia, kun ajattelee Raamatun henkilöitä, jotka nousivat temppelivuorelle juuri tästä samasta kohtaa.

Näemme tässä kulmakiven, johon on kaiverrettu muinaisella heprean kielellä sanat “Beit Hatakiah” (torveen puhaltamisen paikka), joka tarkoittaa, että täällä, tässä kulmauksessa, seisoi pappi, jonka tehtävänä oli puhaltaa soofariin.

Paikka on Läntisen muurin ja Eteläisen muurin kulmauksessa. Tämä piste on hyvin korkealla ja siitä nähdään yli kaupungin, jopa yli muurin ulkopuolella olevien peltojen.

Sinun on mahdollista tehdä oma Israel –kertomuksesi 

Jokaisella Israelissa käyneellä on oma kertomuksensa. Se, miten koet matkasi tämän maahan ja kuinka Jumala puhuu sinulle täällä viettämäsi ajan kautta, tekee syvällisen vaikutuksen elämääsi.

Ihmiset, jotka muodostavat Netivyah’n Raamatun opetuspalvelujen henkilökunnan, ovat pääasiassa niitä, jotka ovat jättäneet taakseen muut kansakunnat ja tehneet Israelin uudeksi kodikseen. Kullakin heistä on kertomuksensa Israelista, koska jokin liikutti heidän sydäntään niin, että he laskivat pysyvät juurensa tänne.

Rohkaisen sinua tekemään suunnitelmia tulla Israeliin ja luomaan oma Israel –kertomuksesi.

Voisiko minulla olla varaa tehdä matka Israeliin?

Ensimmäinen askel on saada oikea näkemys vierailusta Israeliin. Silloin kokee, että vierailuun kannattaa sijoittaa. Sijoitat henkilökohtaiseen kehitykseesi, hengelliseen elämääsi ja Jumala –suhteeseesi. Tämä ei ole ainoastaan elämän muutos sinulle, vaan se voi vaikuttaa perheeseesi ja yhteisöösi myös, kun palaat matkalta.

Jos olet jo ollut täällä, tiedät, mikä voima ja merkitys on vierailla Israelissa. Monet ihmiset menevät kotiin ja alkavat jo suunnitella seuraavaa matkaa. Monet ovat vierailleet Israelissa lukuisia kertoja, ja joka kerralla Jumala paljastaa heille jotain uutta. Voit jopa saada paikallisen yhteisösi mukaan lähettämään sinut Israeliin tukemalla matkakustannuksissa.

Onko se turvallista? 

Uutiset voivat maalata synkän kuvan elämästä Lähi-idässä yleensä, ja on totta, että on ihmisiä, jotka kärsivät täällä. Kuitenkin jokapäiväinen elämä Israelissa sujuu aivan kuten missä hyvänsä länsimaassa. Turismi on iso osa israelilaista kulttuuria ja taloutta, ja paikalliset turvatoimet pitävät huolta turvallisuudestasi matkasi aikana. Olemme kiitollisia yhteisönä siitä, että mitään vahinkoja ei ole sattunut kenellekään meidän jäsenistämme.

Tulevina päivinä toimitamme vielä yhden videon, joka kertoo Israeliin tulevan henkilön kokemuksesta. Toivottavasti voimme vastata kysymyksiisi, joita sinulla saattaa olla, tässä kolmannessa ja viimeisessä videossa.