Parashat Vayetze

admin /

Netivyah 18.11.2018

Joseph Shulam

Kuluneen sapatin lukujakso oli VaYetse,1 Mooses 28:1-32:2. Tässä Ensimmäisen Mooseksen kirjan osassa kerrotaan Jaakobista, joka pakenee veljensä Esaun murhanhimoisia aikeita. Tämä on Raamatun toinen kertomus veljesten välisestä konfliktista, vihasta ja murhanhimosta. Ensimmäisessä tapauksessa Kain tappoi veljensä Abelin kateuden ja uskonnollisen kilpailun ajamana. Jaakobin ja Esaun kohdalla veljesten välinen kilpailu alkoi oikeastaan jo Rebekka-äidin kohdussa: 

”Mutta lapset sysivät toisiaan hänen kohdussaan, ja hän sanoi:´Jos tämä on tällaista, niin miksi minä elän?´ Hän meni kysymään Herralta ja Herra sanoi hänelle: ´Kohdussasi on kaksi kansaa, ja sinusta haarautuu kaksi kansakuntaa. Toinen kansa on oleva toista voimakkaampi, ja vanhempi on palveleva nuorempaa´” (1 Mooses 25:22-23).

Tämä näiden veljesten välinen konflikti on jatkunut yli 3500 vuotta, eikä se ole vielä päättynyt. On toiveajattelua, että se päättyisi pian, vaikka Herran taloudenpidossa kaikki on mahdollista, ja me rukoilemme joka päivä ja useammin kuin kerran päivässä, että Herra vaikuttaisi rauhan näiden kaksospoikien jälkeläisten välille. Mutta jos uskomme Israelin profeettoja, ymmärrämme, että tämä titaanien taistelu jatkuu aina Messiaan paluuseen asti- Hän todistaa Jaakobin ja hänen jälkeläisensä puolesta.

Esau suunnitteli veljensä Jaakobin surmaamista, ja siksi Jaakobin täytyy paeta veljeään ja lähteä pois luvatusta maasta pohjois-Syyriaan. Esaulla on muutamia hyviä ominaisuuksia, jotka paljastuvat ensi viikon Toorajaksossa. Esau on sentimentaalinen, ja kun hän kohtaa veljensä Jaakobin ja näkee, että Herra on siunannut veljeä eikä veli suhtaudu häneen vihamielisesti, Esau halaa ja suutelee veljeään ja näyttää antavan jalosti anteeksi veljelleen Jaakobille. Mutta tämä sovinto ei kestänyt kauan – Esaun pojissa kyti katkeruus monien sukupolvien ajan. Mitä voimme oppia tästä VaYetse-tarinasta?

1. Älä käytä hyväksesi lähimmäisesi heikkoutta! Voit voittaa lyhyellä tähtäyksellä, mutta maksaa siitä lopun ikääsi.

2. Hyvä mainos toimii, mutta jos myyjän tarkoitus on petkuttaa ja pettää, ennen pitkää hän joutuu maksumieheksi.

3. Rauhan tekeminen on aina paras vaihtoehto, mutta rauhasta on oltava valmis maksamaan kova hinta. Rauha on hinnan arvoinen, mutta et voi tehdä rauhaa sellaisen kanssa, joka aikoo tappaa sinut, ennen kuin murhanhimo on kukistettu.

4. Ole aina valmis tunnustamaan väärintekosi ja pyytämään anteeksi jopa vihamieheltäsi.

5. Älä luota koskaan viholliseesi, älä edes neuvotteluja käytäessä.

8. Pidä aina valttikortti takataskussasi – niin kuin Jaakob mennessään kohtaamaan veljeään Esauta.

7. Avioliitossa varmista aina, että hunnun alla oleva nainen on Raakel eikä Leea. On nimittäin sattunut, että ennen avioliittoa nainen on Raakel, mutta avioliiton jälkeen hänestä tuleekin Leea. Jos näin käy, niin tee mahdollisimman paljon lapsia pitääksesi Leea kotona kädet täynnä työtä. (Suhtautukaa tähän armollisesti: se on Josephin mustaa huumoria. Marcia oli Raakel ja on edelleen 50 avioliittovuoden jälkeen minun Raakelini.)