Jerusalemin rukouslista 18.2.2021

Joseph Shulam /

Netivyah

Joseph Shulam

Kirjoitan tätä rukouslistaa ja katselen, kuinka Jerusalemissa sataa lunta. Jerusalem on verhoutunut valkoiseen kuin morsian, joka valkoisissaan odottaa sulhasta saapuvaksi häihin. Tämän Sapatin lukujakso on hyvin erityinen.

Puurim-juhlaa edeltävää sapattia kutsutaan nimellä ”muistamisen sapatti” (hepreaksi Shabat ”Zachor”). Syynä tähän erityiseen lukujaksoon on Esterin kirjassa ja Toorassa oleva käsky muistaa amalekilaiset ja se, mitä he tekivät israelilaisille heidän 40-vuotisen vaelluksensa aikana Siinain erämaassa matkalla Kanaanin maahan.

Tooran lukujakso on 2. Moos. 25:1 – 27:19. Profeetoista luetaan 1. Kun. 5:12-6:13, ja Uudesta testamentista Hepr. 9:1-10. Tämän muistamisen sapatin erityinen lukujakso on 5. Moos.25:17-19.

”Muista, mitä Amalek teki sinulle matkalla, kun olitte lähteneet Egyptistä. Hän tuli sinua vastaan matkalla, kun olit väsynyt ja uuvuksissa, ja hyökkäsi Jumalaa pelkäämättä kaikkien heikkojen kimppuun, jotka olivat jääneet teistä jälkeen. Sen tähden sinun on pyyhittävä pois Amalekin muisto taivaan alta, kun HERRA, sinun Jumalasi, antaa sinun päästä rauhaan kaikista ympärilläsi olevista vihollisista siinä maassa, jonka hän antaa sinulle perintöosaksi ja omaisuudeksi. Älä unohda tätä”(5. Moos. 25:17-19, RK).

Tätä tekstiä pidetään Jumalan käskynä kaikille Israelin kansan sukupolville. Minusta se on mahtava käsky.  Ymmärrän monien kristittyjen ajattelevan, että on kauheaa muistaa jotain, joka on tapahtunut niin kauan sitten. Meitähän käsketään antamaan anteeksi ja unohtamaan!

Se on totta, mutta meidän tulee unohtaa ja antaa anteeksi niille, jotka ovat lakanneet tekemästä terroritekoja ja vihaamasta ja vuodattamasta verta, ja ovat ainakin tunnustaneet tehneensä jotain, joka on väärin ja pahaa. Paras vielä muistamani esimerkki tästä on 1950-luvun alusta, kun Länsi-Saksan liittokansleri Konrad Adenauer saapui Jerusalemiin ja puhui Israelin parlamentille (Knessetille) tunnustaen ja katuen Saksan kansan nimissä sen, mitä Saksa teki Holokaustissa.

Tätä Saksan katumusta seurasi toiminta. Solmittiin diplomaattisuhteet, Saksan suurlähetystö avattiin Israelissa ja Israelin suurlähetystö perustettiin Bonniin.  Kaikista juutalaisia vastaan tehdyistä kauheuksista huolimatta, Saksan ja Israelin välillä tapahtui anteeksianto ja sovinnonteko.

Amalek ei luopunut koskaan vihastaan eikä halustaan tuhota juutalainen kansa, ja Raamattussakin törmäämme monta sataa vuotta myöhemmin Amalekin kuninkaaseen, Agogiin, jonka hengen kuningas Saul säästi. Silloin tuli profeetta Samuel ja iski Agogin päättömäksi. Kuningas Saul menetti kruununsa ja kuninkuutensa ja Herran suosion, koska hän oli säästänyt amalekilaisen hengen eikä ollut noudattanut Jumalan käskyä.

Voin sanoa tämän täydellä varmuudella: juutalaisella kansalla on hyvä muisti, etenkin kun kyse on historiasta. Me muistamme vihollisemme ja varmistamme, että he eivät saa toista tilaisuutta tappaa, terrorisoida ja tuhota meidän kansaamme. Emme myöskään koskaan unohda niitä, jotka ovat siunanneet meitä ja tehneet hyvää kansallemme.

Hyvä esimerkki näistä kansamme kahdesta piirteestä on Jad Vashemin Holokaustimuseo Jerusalemissa ja Holokaustimuseo Washington D.C:ssä. Näissä museoissa on muisto- ja todistusaineistoa natsien holokaustin hirvittävyyksistä, ja näissä samoissa paikoissa on myös muisto- ja kunniapaikkansa niille kymmenilletuhansille eurooppalaisille ja japanilaisille ja kiinalaisille kristityille, jotka vaaransivat henkensä pelastaakseen juutalaisia natsien käsistä ja kuolemanleireistä, joita oli kaikkialla Euroopassa syvälle itä-Eurooppaan asti. Jokaiselle yhdenkin juutalaisen pelastaneelle ei-juutalaiselle on istutettu puu, ja monia heistä kutsutaan nimellä ”vanhurskas ei-juutalaisten joukosta”, ja heille on myönnetty elinikäinen eläke sen lisäksi, että heille on suotu kunnia saada mitali ja muistomerkki nimelleen.

Mitä tulee amalekilaisiin, Jumala käskee meitä muistamaan ja kieltää unohtamasta. Ymmärrän, että tämä on epätavallinen käsky, mutta se on joka tapauksessa Jumalan käsky, ja on viisasta ja oikein, että muistamme käskyn ja muistamme amalekilaiset, jotka kohtelivat Israelia niin raa´asti ja kovakouraisesti heidän 40-vuotisen vaelluksensa aikana Siinain erämaassa.

Tämän sapatin Toorajaksossa on muutakin tärkeää. Jakson nimi on Parashat Terumah. Tooran lukujakso alkaa näin:

”HERRA puhui Moosekselle: ´Sano israelilaisille, että he tuovat minulle uhrilahjoja. Ottakaa vastaan lahja minulle jokaiselta, jonka sydän on siihen altis. Tällaisia lahjoja teidän on otettava heiltä vastaan: kultaa, hopeaa ja vaskea, sinisiä, purppuranpunaisia ja helakanpunaisia lankoja, pellavaa ja vuohenkarvaa, punaiseksi värjättyjä pässinnahkoja, akaasiapuuta, öljyä lamppuja varten, tuoksuaineita voiteluöljyä ja hyväntuoksuista suitsuketta varten, sekä onyksi-kiviä ja kasukkaan ja rintakilpeen kiinnitettäviä kiviä´”(2. Moos. 25:1-7, RK).

Paavali perustaa tälle tekstille diasporassa (Vähä-Aasiassa, Kreikassa ja Roomassa) asuville Jeshuan opetuslapsille osoittamansa käskyn ja pyynnön avustuksen lähettämisestä Jerusalemin pyhille. Kaikissa Paavalin kirjeissä on käsky ja kehoitus suorittaa keräyksiä ja osallistua avustamiseen.

Toisin sanoen, apostoli Paavali kirjoittaa kirjeitä seurakunnille käsitelläkseen ongelmia ja teologisia kysymyksiä, mutta myös kootakseen varoja. Hänen jokaisesta kirjeestään löytyy viittaus varojen keruuseen, ”uhrilahjan” antamiseen (”lahjoja, avustus, keräys”).

Annan tästä muutaman esimerkin, koska useimmat kristityt ja pastoritkaan eivät käsitä tätä, vaan viittaavat Vanhaan testamenttiin ja opettavat että kristittyjen pitäisi antaa kymmenykset (10% tuloistaan).

Kristikunnassa annettava opetus on osa Katolisen kirkon korvausteologiaa. He hylkäsivät Tooran ja profeetat, mutta pitivät tuon 10% ja vaativat sitä seurakuntalaisiltaan. Euroopassa ja Suomessakin näkee joissain vanhoissa katolisissa kirkoissa kirkon seinillä maalauksia, joissa niitä ihmisiä, jotka eivät laittaneet rahaa kolehtihaaviin, lyötiin päähän pitkällä puisella kepillä, jonka päässä kolehtihaavi oli.  

Uudessa testamentissa oleva apostolien opetus antamisesta perustuu tämän viikon Toorajaksoon: ”he tuovat minulle uhrilahjoja. Ottakaa vastaan lahja minulle jokaiselta, jonka sydän on siihen altis.

Sillä Makedonia ja Akhaia ovat halunneet suorittaa keräyksen niille Jerusalemin pyhille, jotka ovat köyhiä. Tämän he ovat nähneet hyväksi ja ovatkin sen heille velkaa. Jos kerran pakanat ovat tulleet osallisiksi heidän hengellisistä aarteistaan, niin he puolestaan ovat velvollisia auttamaan niitä aineellisella hyvällä”(Room. 15:26,27, RK).

”Mitä tulee keräykseen pyhiä varten, tehkää tekin samoin kuin olen määrännyt Galatian seurakunnille. Kunkin viikon ensimmäisenä päivää pankoon jokainen teistä talteen jotakin, säästäen menestymisensä mukaan, ettei keräyksiä tehtäisi vasta minun tultuani. Sitten kun tulen, lähetän ne, jotka te katsotte sopiviksi, valtuuskirjeet mukanaan viemään teidän rakkaudenlahjaanne Jerusalemiin.Jos asia vaatii, että minunkin on lähdettävä matkaan, he saavat lähteä kanssani”(1. Kor. 16:1-4, RK).

Veljet, teemme teille tiettäväksi, millainen Jumalan armo on suotu Makedonian seurakunnille. Huolimatta raskaista, ahdistavista koetuksista uskovien ilo oli niin ylenpalttinen, että he suuressa köyhyydessäänkin olivat hyvin anteliaita. Voin todistaa, että he antoivat voimiensa mukaan, jopa yli voimiensa. Omasta aloitteestaan he pyytämällä pyysivät meidän suostumustamme, että saisivat osallistua pyhien avustamiseen. Eivätkä he vain tehneet niin kuin olimme toivoneet, vaan antoivat itsensäkin, ennen kaikkea Herralle ja sitten myös meille, Jumalan tahdon mukaisesti” (2. Kor. 8:1-5, RK).

Apostoli Paavalin kirjeissä on vielä muutama esimerkki siitä, kuinka hän kannustaa seurakuntia antamaan avustuksen (uhrilahjan) Jerusalemin köyhille pyhille. Paavali perusti käskynsä ja ehdotuksensa tämän sapatin Tooran jaksoon Parashat Terumah.

Rukousosio

Rukoilkaa edelleen Marcian puolesta! Kiitos Herralle, hän sai ensimmäisen piikin koronarokotetta ja maaliskuun 5. päivänä, jos Herra suo, hän saa toisen piikin. Marcia on hidastunut huomattavasti. Hän ei jaksa juuri mitään ja hän lepäilee suurimman osan päivää. Minä rukoilen ja uskon Herran armoon Marcian parantumiseksi ja hänen toimintakykynsä palautumiseksi, niin että hän pääsee matkustamaan kanssani ja olemaan siunaus paikallisseurakunnalle ja yhteisölle ja veljillemme ja ystävillemme kaikkialla maailmassa. Rukoilkaa Marcian puolesta!

Miettikää, voisitteko auttaa Netivyaa huolehtimaan edelleenkin Jerusalemin köyhistä ja ruokkimaan heitä ja siunaamaan tämän kaupungin ihmisiä, jotka tarvitsevat apua voidakseen ruokkia lapsensa ja perheensä.

Hamotzi-ohjelmamme, jonka kautta ruokimme Jerusalemin köyhiä, on toiminut lähes ilman katkoja korona-ajan sulun ja karanteenin aikana. Meiltä ruokaa hakevien köyhien ihmisten määrä on kasvanut ja kaikkinainen tarve ja puute on lisääntynyt.

Olemme saaneet uuden rukouspyynnön eräältä rakkaalta perheeltä Jerusalemissa. He tarvitsevat pikaisesti Jumalan apua ja johdatusta. Perhe on rakkaan veljemme Adam R:n perhe.

Veljemme Moises Curitibasta ei ole enää kanssamme. Koronavirus vei hänet. Odotamme saavamme viettää ikuisuuden rakkaan veljemme Moiseksen kanssa, ja pyhien ja Jeshuan opetuslasten kanssa, jotka on pesty puhtaaksi Hänen kuolemassaan, hautaamisessaan ja kuolleista ylösnousemuksessaan.

Niitä opetuslapsia, jotka eivät usko ylösnousemukseen kuolleista, kutsutaan kaikkein surkeimmiksi. Meidän suuri toivomme ja uskomme on, että Herra tulee takaisin ja kuolleet nousevat ylös. Lohduttakoon Herra veljemme Moiseksen perhettä ja seurakuntaa, jota hän palveli niin uskollisesti.

Pyydän, että rukoilette hyvin erityisen jerusalemilaisen lastentarhan puolesta. Sen nimi on Pikkusydämet. Tämän lastentarhan johtaja kuuluu meidän seurakuntaamme.

Muistakaa edelleen rukouksin rakasta sisartamme Livia Schnell Nothenia. Muistakaa rukouksissanne veljeämme Philip Marcia.

Rukoilkaa Paulo C. Pereira Braga Diasin puolesta. Hän on erään brasilialaisen sisaremme isä.

Rukoikaa kaikkien Koreassa olevien suurenmoisten ja sitoutuneiden veljien ja sisarten puolesta, jotka ovat seisseet Israelin ja Netivyan rinnalla, että Herra uudistaisi heidän sitoumuksensa niin etteivät he unohda ensimmäistä rakkauttaan Israeliin ja Netivyaan.

Tytäremme Danah tarvitsee paljon rukousta terveytensä ja tilanteensa puolesta. Tyttärentyttäremme Noaam on lukiossa ja päättelee opintojaan Zoomin kautta. Nooam on teinityttö, joka on ollut kotona maaliskuusta lähtien ja tehnyt kokeet ja oppitunnit Zoomin kautta ja netissä. Hän tarvitsee rukouksiamme saadakseen päästötodistuksen ja opastusta ja suuntaa lukion jälkeiseen elämään. Pojanpoikamme Josephkin tarvitsee rukouksiamme päästäkseen yliopistoon ja saadakseen hyvän stipendin.  Muistakaa rukouksin poikaamme Barrya ja hänen perhettään, Bethiä ja Joeytä, jotta he varjeltuisivat ja säästyisivät kaikelta koronavirukseen ja tartuntoihin liittyvältä. Marcian äiti June on 91 v ja hänen terveytensä horjuu. 

Rukoilkaa edelleen sisaremme Hadassan puolesta, että hän paranisi ja toipuisi täydellisesti syövästä.

Lisään uuden rukouspyynnön Jumalan kansan johtajalta Intiasta. Hän on Joy Mathew, hänellä on vakava sydänvika ja hän on pyytänyt rukousta. 

Rukoikaa pastori TJ:n puolesta Taiwanilla. 

Muistakaa rukouksin Ruby Littleä, rakasta sisartamme Oklahoma Cityssä, joka taistelee myös syöpää vastaan. Lisätkää rukouksiinne Allison Howard Williams.

Rukoilkaa Rachelin ja Danielin puolesta, he ovat sisar ja veli, jotka tarvitsevat työtä ja emotionaalista parantumista.

Muistakaa rukouksissanne seuraavia: Angela Isby, Aries Franklin Mayers Sr., ja Tony Black. Nancy, Don ja heidän poikansa Aaron Hook, Rachel David, Kimin vaimo Jingyung Lee, tri Yuizawa, Tiz H., Lion H., Michael Shiffman, Joe Mays, Ilana Abramov, Cynthia Parveenin sisar, David Stern ja hänen perheensä. Anne West, joka on nyt 100 vuotta vanha. Rukoilkaa Garyn ja Melanien puolesta. 

Muistakaa rukouksin seuraavia Jerusalemin Roeh Israel seurakunnan jäseniä: Sarit, Gabriela, 

Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D. Ja Bathsheba, Jonathan B. Ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän vauvansa. Ja rukoilkaa sisar Yoko Nagumon puolesta Japanissa. Sisar Yokolla oli sydänkohtaus ja rukoilemme, että hän toipuu siitä nopeasti ja täydellisesti.

 Chennaista, Intiasta muistakaa pastori Isaacia. Pastori Isaac on iäkkäämpi mies ja hänellä on vakava munuaisvaiva. Hänen on käytävä dialyysissä monta kertaa viikossa. Muistakaa koko Hong Kongia näinä monien erilaisten virusten ja koronaviruksen päivinä. Muistakaa Tony ja Louisa Tamia, ja meidän veljiämme ja sisariamme 611 Seurakunnassa, ja muissa seurakunnissa, jotka rakastavat Jumalaa ja Israelia tuossa suuressa kaupungissa. Muistakaa rukouksissanne Cohenin perhettä Hong Kongissa.

Vain sana Kaikkivaltiaan armoistuimen edessä seuraavien veljien puolesta ja se kuullaan: Um Mahmud Abu-Eid ja Jimmy Abu-Eid ja hänen perheensä, Keijo ja Salme, rakkaat veljemme Suomessa, Tim Tucker, Satu-Maria, Sini-Tuulia, Eveliina ja Eva H., Patty, Andrea, Julia ja Victor, ja Aaron Tani ja Hillel ja hänen vaimonsa. 

Rukoilemme eri puolilla maailmaa olevien puolesta: Zhou Wenrilan,  Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä pastori Ohara. George, pastori Isaac Chennaissa Intiassa, ja Louisa ja Tony Hongkongissa.

Sain juuri rukouspyynnön rakkaalta sisarelta Rio de Janeirosta, Brasiliasta. Hänen isänsä, joka on 70-vuotias ja diabeetikko, on saanut Kovid-19 tartunnan. Hänen nimensä on Paulo C. Pereira Braga Dias. Hän on sairaalassa ja hänen tilansa on haasteellinen. Muistakaa kanssamme rukouksin Paulo C. Pereira Braga Diasia.

Pitäkää rukoustanne äänen antona Taivaan uurnaan Herran ja Hänen enkeliensä edessä jokaisen veljen ja sisaren parantumisen hyväksi, jonka puolesta rukoilette. Vain armon sananen kaikkien meidän puolesta on virvoittava henki. Viekää rukouksenne Kaikkivaltiaan armoistuimen eteen ja ne kuullaan niiden hyväksi, joiden puolesta rukoilette.

Rukoilkaa seuraavien puolesta: Guilherme Antonio Nathan Becker ja hänen vaimonsa Artuza de Oliviera, lisätkää myös Rachael ja Daniel Webster ja Lizette Nancy ja Jose Carlos Rio de Janeirosta, Brasiliasta.

Mellä on veljiä ja sisaria Israelissa ja Kiinassa ja pyydän teitä rukoilemaan heidän turvallisuutensa ja varjeluksensa puolesta: Deborah Ruth, Lydia, Sima, Laurel S., Naomi, Orna, David S., Daniel, Dalia D., Ayla, Hillel, Elhanan, Tony, tri Song ja hänen vaimonsa Harriet Kim, Michael Knezevich, Ismael Alves,  Asher Gabriel, M. Ahuva, ja 90-vuotias Dov H. Muistakaa  Jerusalemin seurakunnassamme käyvää sisar Hadassaa. Hänelle on juuri tehty syöpäleikkaus. Rukoilkaa, että hän toipuu täydellisesti ja paranee kokonaan syövästä.

Rukoilkaa Israelin puolesta. Jerusalemin ja Tel Avivin kaduilla ja muuallakin maassa on hillitöntä mellakointia ja väkivaltaisuutta. Nämä mellakat johtuvat siitä, että suuri osa Israelin väistöstä ei ymmärrä, mitä hallitus tekee koronaviruspandemian suhteen.

Rukoilen, että Herra innostaisi ja motivoisi veljiä ja sisaria ja palvelujärjestöjä, jotka voivat auttaa tässä, käymään nettisivuillamme ja tekemään mitä voivat, jotta me voisimme kaksin- tai moninkertaistaa niiden ihmisten lukumäärän, joita me palvelemme.

Jerusalemin seurakunnastamme pyydämme teitä yhtymään kanssamme rukoukseen seuraavien veljien ja sisarten puolesta: Gary, Melanie, Sarit, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D. Ja Batsheva, Jonathan B. Ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän uusi vauvansa.

Rukoilkaa rakkaiden ystävien puolesta: Rabbi Morton Salt ja hänen perheensä ja rabbi Hassablad. He ovat molemmat jo iäkkäämpiä ja tarvitsevat varjelusta ja siunausta. 

Koronavirus uhkaa maailman taloutta lamalla ja laskusuhdanteella. Muutamat tärkeistä tukijoistamme ovat jo vähentäneet tukeaan meille. He eivät ole menetelleet näin vain Netivyan kohdalla, vaan kaikkien tukemiensa palvelutöiden kohdalla, joita on paljon. 

                      Tahtoisin pyytää teitä ensin rukoilemaan, mikä on teidän osuutenne Netivyah Raamatun Opetusjärjestön tukemisessa.

                      Toiseksi tahtoisin teidän, jotka seisotte rinnallamme rukouksin ja taloudellisesti tukien, tekemään parhaanne pysyäksenne edelleen kanssamme. Ymmärrämme, että ajat voivat olla kovat vielä monta vuotta, mutta ymmärrämme myös, että Jumala on valinnut teidät ja siunannut teitä juuri tällaista aikaa varten.

                      Kolmanneksi pyydän teitä rukoilemaan uuden projektimme puolesta, jota olemme aloittamassa Israelissa yhteistyössä Houses of Healing ministryn kanssa (Parantumisen talot) palvelutyö) Abilenesta, Teksasista.

Toivotan teille kaikille, jotka pysytte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien Hänen lupaustensa toteutumista Hänen uskollisille lapsilleen. Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, kutsutaan viisaiksi! Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa, mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme kaikki olemaan aina viisaita eikä koskaan tyhmiä. Paras on edessä!

Tahdon siunata teitä kaikkia, rakkaat veljet kaikkialla maailmassa. Kiitän teitä, jotka olette rukoilleet Netivyan ja Israelin puolesta ja olette auttaneet Netivyaa jatkamaan Jumalan työtä ja olemaan myönteinen todistus Jumalan hyvyydestä tukemalla Netivyaa rukouksin ja runsain lahjoituksin, jotka tekevät mahdolliseksi Herran työn Israelissa ja ympäri maailmaa.

Käykää Netivyan facebook-sivuilla katsomassa ja kuulemassa hienoa opetusta!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam