Jerusalemin rukouslista 25.2.2021

Joseph Shulam /

Netivyah

Joseph Shulam

Tänä viikonloppuna Jerusalemissa vietetään Esterin juhlaa – Puurimia! Sapatin lukujakso Toorasta on Tetzaveh (sinun on käskettävä), 2. Mooses 27:30-30:10. Profeetoista luetaan Hesekiel 43:10-27, Uudesta testamentista Heprealaiskirje 13:10-17.

Tahtoisin sanoa jotain Puurim-juhlasta. Esterin kirjan hyväksyminen Raamatun kaanoniin oli hiuskarvan varassa, ja se on yksi viimeisistä kirjoista, joka pääsi juutalaiseen kaanoniin ja siten myös kristilliseen kaanoniin.

Miksi Esterin kirjan sisällyttäminen juutalaiseen kaanoniin otti niin koville? Miksi Kuolleen meren läheisyydessä olevasta Qumranin yhteisöstä on tallella todistusaineistoa kaikista muista Heprealaisen Raamatun kirjoista, mutta ei minkäänlaista todistetta (ei edes pientä katkelmaa) Esterin kirjasta? 

Uudessa testamentissakaan ei ole mitään mainintaa Puurim-juhlasta tai Esteristä tai Mordekaista. Syitä on paljon:

1.                   Esterin kirjassa Jumalaa ei mainita missään kohdassa.

2.                   Esterin kirjassa oleva moraalin ja etiikan taso on ala-arvoinen ja vastoin Tooran perussääntöjä.

3.                   Juutalainen Mordekai opettaa setänsä tytärtä Esteriä salaamaan identiteettinsä ja antaa hänelle pakanallisen nimen Ester (”Ishtar”, Astarte). Hän lähettää tytön Persian kuninkaan jalkavaimoksi ja asumaan kuninkaan palatsin haaremissa. Pakanakuninkaan haaremissa ruoka ei varmastikaan ole ollut kosheria.

On vielä muita vähempiarvoisia syitä, joiden vuoksi Esterin kirja jäi melkein pois Heprealaisesta Raamatusta.

Minä olen kuitenkin hyvin iloinen, että Esterin kirja kuuluu Raamatun kaanoniin, sekä Heprealaiseen että kristittyjen Raamattuun. Kerron syyt siihen, miksi arvostan sitä ja iloitsen siitä, että Esterin kirja ja Puurim-juhla ovat syvällä uskoni sydämessä.

Syntymäpäiväni sattuu joinain vuosina Puurim-juhlaan ja useimpina vuosina se on Puurim viikolla. Siis miksi pidän Esterin kirjasta ja miksi minua ilahduttaa tutkia sitä ja oikein kaivautua siihen ymmärtääkseni jokaisen vivahteen tässä lyhyessä kirjassa?

1. Lähes koko 60-vuotisen uskossaoloaikani olen kokenut Jumalan samalla tavalla: että Hän on sekä salattu että käsin kosketeltava täällä meidän ihmisten keskuudessa tekemiensä tekojen kautta. Todellakin, olen nähnyt Herran kätketyn käden liikuttavan vuoria, mutta minulla ei ole ollut etuoikeutta puhua Luojalle joka maanantai ja torstai. Itse asiassa, silläkin uhalla että en ole poliittisesti korrekti, sanoisin suoraan, että useimpien sellaisten henkilöiden kohdalla, joiden olen kuullut väittävän, että he ovat saaneet ilmestyksiä ja näkyjä joissa Jumala puhuu heille ja kertoo heille, minne ajaa jotta löytäisi parkkipaikan, on osoittautunut suureksi tyytyväisyydekseni, että he eivät ole Israelin Herra Jumalan oikeita profeettoja tai palvelijoita.

2. Totta on, että Jumalan nimeä ei mainita lainkaan Esterin kirjassa, mutta kun luemme kirjaa, näemme kuinka Jumalan käsi liikkuu historiassa, ei pelkästään juutalaisen Mordokain ja kuningatar Esterin elämässä, vaan myös jokaisen kirjassa mainitun henkilön elämässä, niin juutalaisten kuin persialaisten. Esterin kirjassa Jumala on muuttumaton kaikkien asioiden muuttaja. Shakkimestarin lailla Jumala liikuttaa kuningatarta ja kuningasta ja kuninkaan vartijoita, ja tietysti Haamania, joka oli Agagin jälkeläinen, Agagin, joka oli amalekilaisten kuningas, jonka kuningas Saul säästi ja jolle profeetta Samuel sitten suoritti viimeisen ja päätä myöten menevän hiustenleikkuun. Haaman oli Agagin jälkeläinen ja siksi häntä kutsutaan agagilaiseksi.

3.  Pidän paljon siitä tavasta, jolla ”tuntematon” Jumala liikuttaa ja käyttää jokaista näistä erilaisista henkilöistä tekemään mitä tarvitsee tehdä historian muuttamiseksi ja Persian valtakunnan juutalaisen kansanosan pelastamiseksi.

Jos luette Esterin kirjaa kuin lyhyttä romaania ja kiinnitätte huomiota kaikkiin pikku yksityiskohtiin, olen varma, että tulette sekä nauttimaan lukemastanne että saamaan oivalluksia ja myöskin ymmärtämään paremmin, kuinka Jumala toimii meidänkin päivinämme. 

Tänä sapattina lukemaamme Toorajaksoon sisältyy kuvaus pappien vaatetuksesta ja välineistä ja Ilmestysmajan rakentamisesta ja sen sisustuksesta ja välineistä. Voitte lukea hyvin tarkkaan kuvattuina selostuksen jokaisesta vaatteesta, verhosta ja peitteestä ja jokaisesta työkalusta ja välineestä, jota käytettäisiin tuossa väliaikaisessa telttamaisessa ilmestysmajassa.

Meidän tulisi kysyä, mikä merkitys on kaikella tällä yksityiskohtaisella valmistelulla ja kaikella taidokkaasti tehdyllä kullalla ja hopealla ja purppuralla, sinisellä, eläinten nahoilla ja akaasiapuulla, joita sijoitetaan niin paljon tähän väliaikaiseen telttamajaan, ja kaiken sanelee ja määrää Herra Itse.

Tämä päivänä meillä ei ole ilmestysmajaa eikä temppeliä. Meillä ei ole kultaista rintakilpeä eikä edes ylimmäistä pappia tai yleensäkään pappeja, jotka suorittaisivat palvelusta pyhässä paikassa. Kun luette seuraavia lukuja Toorasta, teille selviää, että jopa ylimmäisen papin, Mooseksen veljen Aaronin, pojat tekivät syntiä, he toivat vierasta tulta alttarille ja kuolivat niille sijoilleen. Luemme, että heti kun äärimmäisen yksityiskohtaisia rakennus- ja sisustamisohjeita oli noudatettu ja Herran läsnäolo oli ilmestysmajan päällä yöllä ja päivällä, leirissä oli yhä syntiä, ja se vielä lisääntyi Aaronin käsissä, kun tämä Mooseksen veli teki vakavan synnin ja petti Herran ja veljensä Mooseksen.

Tällaista tämä Toorajakso opettaa minulle:

1.  Herra kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, ja kun Hän haluaa jotain tehtävän, Hän antaa tarkat ohjeet ja odottaa, että Hänen palvelijansa noudattavat niitä ja tekevät juuri sen, mitä Hän on käskenyt.

2.  Vaikka meillä olisi suurenmoinen, kaunis ja pyhitetty palvontapaikka, vieläpä Luojan itsensä suoraan määräämä, se ei takaa, että se mitä siellä tapahtuu miellyttäisi Jumalaa tai että vakavia syntejä ei pääse tapahtumaan aivan sen sisäpuolella ja pilven alla päivällä ja tulipatsaan alla yöllä.

Se että Jumalaa palvotaan täsmälleen sillä tavalla kuin Hän on määrännyt niin yksityiskohtaisesti, ei takaa sitä, että palvonta on otollista Herralle. Raamatussa on paljon kertomuksia ylimmäisestä papista ja ylimmäisen papin lapsista, jotka ovat tehneet syntiä ja joita on rangaistu armotta synneistään, kuten Naadabia ja Abihuta, ylipappi Aaronin poikia.

3.  Jumalan palveleminen ja palvonta on etuoikeus ja siunaus, mutta vain jos se tehdään sydämen halusta ja vilpittömistä ja puhtaista motiiveista. Suurieleinen, näyttävä ja ammattimainen palvonta, joka muistuttaa Broadway-esitystä, ei ehkä välttämättä ole ilmaus aidosta palvonnasta, joka ilmentää palvojien sydämen asennetta ja paloa. Ymmärrän kyllä, että yleistän nyt hyvin karkealla kädellä. En syytä erityisesti ketään yksityistä ihmistä, vaan tahdon tuoda esiin raamatullisen mallin, jonka voimme oppia Toorasta ja siten oppia astumaan nöyrempinä Herran ja Hänen läsnäolonsa ja Jumalan kansan eteen. Meidän täytyy muistaa, että Jumala katsoo sydämiimme ja sisimpäämme, ja että Hän tuomitsee kaiken lihallisuuden ihmisen sydämessä.

Rukousosio

Rukoilkaa edelleen Marcian puolesta! Kiitos Herralle, hän sai ensimmäisen piikin koronarokotetta ja maaliskuun 5. päivänä, jos Herra suo, hän saa toisen piikin. Marcia on hidastunut huomattavasti. Hän ei jaksa juuri mitään ja hän lepäilee suurimman osan päivää. Minä rukoilen ja uskon Herran armoon Marcian parantumiseksi ja hänen toimintakykynsä palautumiseksi, niin että hän pääsee matkustamaan kanssani ja olemaan siunaus paikallisseurakunnalle ja yhteisölle ja veljillemme ja ystävillemme kaikkialla maailmassa. Rukoilkaa Marcian puolesta!

Olemme saaneet uuden rukouspyynnön eräältä rakkaalta perheeltä Jerusalemissa. He tarvitsevat pikaisesti Jumalan apua ja johdatusta. Kyse on veljemme Adam R:n perheestä.

Miettikää, voisitteko auttaa Netivyaa huolehtimaan edelleenkin Jerusalemin köyhistä ja ruokkimaan heitä ja siunaamaan tämän kaupungin ihmisiä, jotka tarvitsevat apua voidakseen ruokkia lapsensa ja perheensä.

Hamotzi-ohjelmamme, jonka kautta ruokimme Jerusalemin köyhiä, on toiminut lähes ilman katkoja korona-ajan sulun ja karanteenin aikana. Meiltä ruokaa hakevien köyhien ihmisten määrä on kasvanut ja kaikkinainen tarve ja puute on lisääntynyt.

Pyydän, että rukoilette hyvin erityisen jerusalemilaisen lastentarhan puolesta. Sen nimi on Pikkusydämet. Tämän lastentarhan johtaja kuuluu meidän seurakuntaamme.

Muistakaa edelleen rukouksin rakasta sisartamme Livia Schnell Nothenia. Muistakaa rukouksissanne veljeämme Philip Marciaa.

Rukoilkaa Paulo C. Pereira Braga Diasin puolesta. Hän on erään brasilialaisen sisaremme isä.

Rukoikaa kaikkien Koreassa olevien suurenmoisten ja sitoutuneiden veljien ja sisarten puolesta, jotka ovat seisseet Israelin ja Netivyan rinnalla, että Herra uudistaisi heidän sitoumuksensa niin etteivät he unohda ensimmäistä rakkauttaan Israeliin ja Netivyaan.

Tytäremme Danah tarvitsee paljon rukousta terveytensä ja tilanteensa puolesta. Tyttärentyttäremme Noaam on lukiossa ja päättelee opintojaan Zoomin kautta. Nooam on teinityttö, joka on ollut kotona maaliskuusta lähtien ja tehnyt kokeet ja oppitunnit Zoomin kautta ja netissä. Hän tarvitsee rukouksiamme saadakseen päästötodistuksen ja opastusta ja suuntaa lukion jälkeiseen elämään. Pojanpoikamme Josephkin tarvitsee rukouksiamme päästäkseen yliopistoon ja saadakseen hyvän stipendin.  Muistakaa rukouksin poikaamme Barrya ja hänen perhettään, Bethiä ja Joeytä, jotta he varjeltuisivat ja säästyisivät kaikelta koronavirukseen ja tartuntoihin liittyvältä. Marcian äiti June on 91 v ja hänen terveytensä horjuu. 

Rukoilkaa edelleen sisaremme Hadassan puolesta, että hän paranisi ja toipuisi täydellisesti syövästä.

Lisään uuden rukouspyynnön Jumalan kansan johtajalta Intiasta. Hän on Joy Mathew, hänellä on vakava sydänvika ja hän on pyytänyt rukousta. Rukoikaa pastori TJ:n puolesta Taiwanilla. 

Muistakaa rukouksin Ruby Littleä, rakasta sisartamme Oklahoma Cityssä, joka taistelee myös syöpää vastaan. Lisätkää rukouksiinne Allison Howard Williams.

Rukoilkaa Rachelin ja Danielin puolesta, he ovat sisar ja veli, jotka tarvitsevat työtä ja 

emotionaalista parantumista.

Muistakaa rukouksissanne seuraavia: Angela Isby, Aries Franklin Mayers Sr., ja Tony Black. Nancy,Don ja heidän poikansa Aaron Hook, Rachel David, Kimin vaimo Jingyung Lee, tri Yuizawa, Tiz H., Lion H., Michael Shiffman, Joe Mays, Ilana Abramov, Cynthia Parveenin sisar, David Stern ja hänen perheensä. Anne West, joka on nyt 100 vuotta vanha. Rukoilkaa Garyn ja Melanien puolesta. 

Muistakaa rukouksin seuraavia Jerusalemin Roeh Israel seurakunnan jäseniä: Sarit, Gabriela, 

Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D. Ja Bathsheba, Jonathan B. Ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän vauvansa. Ja rukoilkaa sisar Yoko Nagumon puolesta Japanissa. Sisar Yokolla oli sydänkohtaus ja rukoilemme, että hän toipuu siitä nopesti ja täydellisesti.

 Chennaista, Intiasta muistakaa pastori Isaacia. Pastori Isaac on iäkkäämpi mies ja hänellä on vakava munuaisvaiva. Hänen on käytävä dialyysissä monta kertaa viikossa. Muistakaa koko Hong Kongia näinä monien erilaisten virusten ja koronaviruksen päivinä. Muistakaa Tony ja Louisa Tamia, ja meidän veljiämme ja sisariamme 611 Seurakunnassa, ja muissa seurakunnissa, jotka rakastavat Jumalaa ja Israelia tuossa suuressa kaupungissa. Muistakaa rukouksissanne Cohenin perhettä Hong Kongissa.

Vain sana Kaikkivaltiaan armoistuimen edessä seuraavien veljien puolesta ja se kuullaan: Um Mahmud Abu-Eid ja Jimmy Abu-Eid ja hänen perheensä, Keijo ja Salme, rakkaat veljemme Suomessa, Tim Tucker, Satu-Maria, Sini-Tuulia, Eveliina, rakas sisaremme Anne-Mirjami ja kaikki muut veljemme ja sisaremme Suomessa, jotka tarvitsevat rukousta puolestaan,  ja Eva H., Patty, Andrea, Julia ja Victor, ja Aaron Tani ja Hillel ja hänen vaimonsa. 

Rukoilemme eri puolilla maailmaa olevien puolesta: Zhou Wenrilan,  Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä pastori Ohara. George, pastori Isaac Chennaissa Intiassa, ja Louisa ja Tony Hongkongissa.

Sain juuri rukouspyynnön rakkaalta sisarelta Rio de Janeirosta, Brasiliasta. Hänen isänsä, joka on 70-vuotias ja diabeetikko, on saanut Kovid-19 tartunnan. Hänen nimensä on Paulo C. Pereira Braga Dias. Hän on sairaalassa ja hänen tilansa on haasteellinen. Muistakaa kanssamme rukouksin Paulo C. Pereira Braga Diasia.

Pitäkää rukoustanne äänen antona Taivaan uurnaan Herran ja Hänen enkeliensä edessä jokaisen veljen ja sisaren parantumisen hyväksi, jonka puolesta rukoilette. Vain armon sananen kaikkien meidän puolesta on virvoittava henki. Viekää rukouksenne Kaikkivaltiaan armoistuimen eteen ja ne kuullaan niiden hyväksi, joiden puolesta rukoilette.

Rukoilkaa seuraavien puolesta: Guilherme Antonio Nathan Becker ja hänen vaimonsa Artuza de Oliviera, lisätkää myös Rachael ja Daniel Webster ja Lizette Nancy ja Jose Carlos Rio de Janeirosta, Brasiliasta.

Mellä on veljiä ja sisaria Israelissa ja Kiinassa ja pyydän teitä rukoilemaan heidän turvallisuutensa ja varjeluksensa puolesta: Deborah Ruth, Lydia, Sima, Laurel S., Naomi, Orna, David S., Daniel, Dalia D., Ayla, Hillel, Elhanan, Tony, tri Song ja hänen vaimonsa Harriet Kim, Michael Knezevich, Ismael Alves,  Asher Gabriel, M. Ahuva, ja 90-vuotias Dov H. Muistakaa  Jerusalemin seruakunnassamme käyvää sisar Hadassaa. Hänelle on juuri tehty syöpäleikkaus. Rukoilkaa, että hän toipuu täydellisesti ja paranee kokonaan syövästä.

Rukoilkaa Israelin puolesta. Jerusalemin ja Tel Avivin kaduilla ja muuallakin maassa on hillitöntä mellakointia ja väkivaltaisuutta. Nämä mellakat johtuvat siitä, että suuri osa Israelin väistöstä ei ymmärrä, mitä hallitus tekee koronaviruspandemian suhteen.

Rukoilen, että Herra innostaisi ja motivoisi veljiä ja sisaria ja palvelujärjestöjä, jotka voivat auttaa tässä, käymään nettisivuillamme ja tekemään mitä voivat, jotta me voisimme kaksin- tai moninkertaistaa niiden ihmisten lukumäärän, joita me palvelemme.

Jerusalemin seurakunnastamme pyydämme teitä yhtymään kanssamme rukoukseen seuraavien veljien ja sisarten puolesta: Gary, Melanie, Sarit, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Jonathan B. Ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän uusi vauvansa.

Rukoilkaa rakkaiden ystävien puolesta: Rabbi Morton Salt ja hänen perheensä ja rabbi Hassablad. He ovat molemmat jo iäkkäämpiä ja tarvitsevat varjelusta ja siunausta. 

Koronavirus uhkaa maailman taloutta lamalla ja laskusuhdanteella. Muutamat tärkeistä tukijoistamme ovat jo vähentäneet tukeaan meille. He eivät ole menetelleet näin vain Netivyan kohdalla, vaan kaikkien tukemiensa palvelutöiden kohdalla, joita on paljon. 

                      Tahtoisin ensin pyytää teitä rukoilemaan, mikä on teidän osuutenne Netivyah Raamatun Opetusjärjestön tukemisessa.

                      Toiseksi tahtoisin teidän, jotka seisotte rinnallamme rukouksin ja taloudellisesti tukien, tekemään parhaanne pysyäksenne edelleen kanssamme. Ymmärrämme, että ajat voivat olla kovat vielä monta vuotta, mutta ymmärrämme myös, että Jumala on valinnut teidät ja siunannut teitä juuri tällaista aikaa varten.

                      Kolmanneksi pyydän teitä rukoilemaan uuden projektimme puolesta, jota olemme aloittamassa Israelissa yhteistyössä Houses of Healing ministryn kanssa (Parantumisen talot) palvelutyö) Abilenesta, Teksasista.

Toivotan teille kaikille, jotka pysytte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien Hänen lupaustensa toteutumista Hänen uskollisille lapsilleen. Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, kutsutaan viisaiksi! Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa, mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme kaikki olemaan aina viisaita eikä koskaan tyhmiä. Paras on edessä!

Käykää Netivyan facebook-sivuilla katsomassa ja kuulemassa hienoa opetusta!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam