Jerusalemin rukouslista 30.1.2020

Joseph Shulam /

Netivyah

Joseph Shulam, Jerusalem 

Tämän sapatin Tooran lukujakso on 2. Mooseksen kirjan luvut 10:1 – 13:16, ja jakson hepreankielinen nimi on Bo (tule). Profeettajakso (haftara) on Jeremia 46:13-28. Uudesta liitosta (toinen nimi Uudelle testamentille) 1. Kor. 11:20-34.

Toorajakso on viimeinen luku varsinaisesta Israelin lasten Egyptistä lähdöstä, exoduksesta. Siinä ovat viimeiset niistä vitsauksista, joilla Jumala löi Egyptiä, mm egyptiläisten esikoisten surma, joka sai faraon päästämään Israelin lapset Egyptistä.

Aivan tämän Jerusalemin rukouslistan alussa tahtoisin kiinnittää huomionne siihen raamatulliseen tosiasiaan, että pääsiäisjuhla on yksi kaikkein tärkeimpiä raamatullisia juhlia Uudessa liitossa. Pääsiäinen mainitaan Uudessa liitossa 29 kertaa.

Uuden testamentin seurakunta, sekä juutalaiset että ei-juutalaiset, viettivät pääsiäistä. Apostoli Paavalikin käskee Korintin seurakuntaa viettämään pääsiäistä:

”Puhdistakaa pois vanha hapate, että olisitte uusi taikina, niin kuin te olettekin happamattomia; onhan meidän pääsiäislampaamme, Kristus, teurastettu [uhrattu meidän edestämme]. Viettäkäämme siis juhlaa, ei vanhassa hapatuksessa eikä ilkeyden ja pahuuden hapatuksessa vaan puhtauden ja totuuden happamattomuudessa” (1 Kor. 5:7,8, RK).

Huomaatte, että yllä olevassa tekstissä painokkaan käskyn kolme vaihetta ovat itse käsky: ”miten” noudattaa käskyä ja ”miksi” noudattaa sitä. Tässä apostoli Paavalin tekstissä meillä on kaikki nämä kolme vaihetta:

1. Ensimmäinen käsky: ”puhdistakaa pois vanha hapate.”

2. Syy käskyn noudattamiseen: ”että olisitte uusi taikina, niin kuin te olettekin happamattomia”.

3. Miksi käskyä pitää noudattaa: ”onhan meidän pääsiäislampaamme, Kristus, teurastettu {uhrattu meidän edestämme].”

Ensimmäiseen käskyyn liittyvä toinen käsky seurakunnalle:

1. ”Viettäkäämme siis juhlaa.”

2. Kuinka vietämme sitä: ”ei vanhassa hapatuksessa eikä ilkeyden ja pahuuden hapatuksessa.”

3. ”… vaan puhtauden ja totuuden happamattomuudessa.”

Meillä on tässä kaksi yhteen kuuluvaa, pääsiäisen viettoa koskevaa käskyä niputettuna yhdeksi Korintin seurakuntaa varten ja uskoakseni myös tämän päivän seurakuntaa varten. Kristikunta on unohtanut raamatullisen mandaattinsa ja ominut itselleen 300-luvulta jKr peräisin olevia katolisen kirkon perinnäistapoja.

Kuinka kristityt voivat jättää huomiotta tämän apostoli Paavalin selvän käskyn: ”Viettäkäämme siis juhlaa!”?

Seurakunnat ovat vuosisatoja tehneet kaikkensa vainotakseen niitä, jotka noudattavat apostoli Paavalin käskyä ja viettävät pääsiäistä. On olemassa selvät todisteet siitä, että kristityt viettivät pääsiäistä ja muita Jumalan määräämiä juhlia aina 300-luvulle jKr asti.

Tässä syy, miksi kristikunta ja useimmat kristityt vähät välittävät Jumalan Pyhän Hengen meille antamista kirjotuksista, ja pitävät kiinni Johannes Krysostomoksen kaltaisten juutalaisvastaisten ja tooravastaisten kirkkoisien perinnöstä.

Näin saarnasi Johannes Krysostomos julkisesti vuonna 387 jKr:

”Säälittävien ja kurjien juutalaisten juhla-ajat vyöryvät taas kohta päällemme yksi toisensa jälkeen ja nopeasti toisiaan seuraten: pasuunansoitonjuhla, lehtimajanjuhla, paastot. Meidän rivistöissämme on monia, jotka sanovat ajattelevansa kuten me. Silti jotkut näistä aikovat mennä katsomaan juhlintaa ja jotkut liittyvät juutalaisiin ja viettävät heidän juhliaan ja noudattavat heidän paastojaan.  Haluan ajaa tämän mielettömän tavan ulos Kirkosta juuri nyt… Jos juutalaiset seremoniat ovat kunnianarvoisia ja suuria, meidän ovat valhetta… Vihaako Jumala heidän juhliaan ja otatteko te niihin osaa?  Hän ei sanonut tämä tai tuo juhla, vaan ne kaikki yhdessä.

Häijy ja saastainen juutalaisten paasto on nyt ovella. Vaikka se on paasto, älkää ihmetelkö, että olen sanonut sitä saastaiseksi… Mutta nyt kun paholainen kutsuu vaimojanne pasuunansoiton juhlaan ja he kallistavat korvansa tälle kutsulle, te ette estä heitä. Te annatte heidän joutua syytetyiksi jumalattomuudesta, te sallitte heitä kiskottavan irstailuihin.”

Teidän täytyy panna apostoli Paavalin sanat 1. korinttolaiskirjeessä 300-luvun katolisen kirkkoisän  Johannes Krysostomoksen, sanoja vastaan. Krysostomosta suurin osa kristikuntaa pitää pyhimyksenä. Hänen suurin saavutuksensa oli viha juutalaista kansaa ja Vanhaa testamenttia kohtaan sekä se, että hän johdatti kristikunnan viettämään vanhoja kreikkalais-roomalaisia pakanallisia juhlia.

Siirtykäämme nyt Tooran jaksoon Bo (2. Moos. 10:1- 13:16). Tässä lukujaksossa on koko raamatullisen historian dramaattisin tapahtuma. Se on tapahtuma, joka kerrottiin edeltä isällemme Abrahamille, ja joka on vaikuttanut kaikkiin muihin tapahtumiin Toorassa ja Profeetoissa, jopa Psalmeissa ja Uudessa testamentissa.

Uudessa testamentissa meillä on niin kutsuttu ”Herran ehtoollinen”, joka asetettiin pääsiäisenä, ja meillä on Ilmestyskirjan loppu, joka perustuu pääsiäiselle. Jos luettelisin kaikki yhteydet ja vaikutukset, joita pääsiäisellä on koko Raamatussa, 700-sivuinen kirja ei riittäisi.

Yksi tärkeimmistä yhtymäkohdista pääsiäiseen ja Israelin lasten exodukseen Uudessa testamentissa on se, mitä pelastettujen suuri joukko laulaa Jumalan Karitsan edessä Ilmestyskirjassa:

”Ja he lauloivat Mooseksen, Jumalan palvelijan, laulua ja Karitsan laulua sanoen: ´Suuret ja ihmeelliset ovat sinun tekosi, Herra Jumala, Kaikkivaltias! Vanhurskaat ja totuudelliset ovat sinun tiesi, sinä kansojen kuningas´”( Ilm. 15:3,RK). 

Mooseksen laulu, jota he laulavat, on 2. Moos. 15:ssä.

Tästä rukouslistasta tulee pitempi ja pitempi, joten päätän opetusosuuden nyt tähän.

Uusi rukouspyyntö Israelin ja Israelin siirtymävaiheen hallituksen puolesta. Presidentti Donald Trump on antanut ”suuren” lahjan sekä Israelille että palestiinalaisille. Kumpikaan näistä ”amorfisista” poliittista yksiköistä ei vielä tiedä, miten suhtautua tähän USAn presidentin heille antamaan suureen ”lahjaan”. Pyydän, että te jotka luette tätä rukouslistaa, rukoilette kanssamme seuraavia asioita:

* Selkeää näkyä siitä, mitä tämä presidentti Trumpin ”vuosisadan sopimus” vaikuttaa Israeliin ja meidän arabinaapureihimme.

* Viisautta osata tiedottaa tästä suunnitelmasta, panna se toimeen ja käyttää sitä hyväksi ja saada aikaan rauha ja rinnakkaiselo Israelin ja Juudean, Samarian ja Gazan kaistan arabien välillä. Rukoilen maamme poliittiselle johdolle jumalallista ja profeetallista viisautta.

* Rukoilen, että Euroopan maat ja muut maailman maat Venäjä mukaanlukien menevät voittajan puolelle ja auttavat tekemään tästä suunnitelmasta toimivan ja käytännöllisen. Israel ja meitä ympäröivät arabit tarvitsevat kätilöikseen eurooppalaisia, venäläisiä ja kiinalaisiakin (ja muista maista) jotta tämä rauhansuunnitelma toteutuisi.

Yhtykää kanssamme tähän rukoukseen, jotta näkisimme Israelin ja arabinaapureiden välisen vihamielisyyden, vihan ja terrorin loppuvan. Rukoilkaa, että suhteet lämpenisivät Israelin ja laajan arabimaailman välillä, mukaan lukien Saudi Arabia, Persianlahden valtiot ja niinkin kaukaiset maat kuin Indonesia ja Malesia.

Jos muu maailma auttaa meitä saamaan aikaan rauhan Lähi-itään, uskon että tuo rauha on mahdollinen. Luen Raamatusta Jumalan profeettoja ja näen, että rauha tulee lopulta Jerusalemiin. Luepa Jesajan luku 2 ja näet, että lopullinen toteutuminen ei ole ”mahdoton tehtävä”. Se on mahdollinen ja se on Jumalan tahto.

Rukoilkaa terveydentilani puolesta! Tarvitsen rukouksianne ja tarvitsen Jumalan parantavan käden kosketuksen itselleni ja perheelleni.

Tässä yksi kiitosaihe: Nancy ja Don Hook ovat palanneet Israeliin. Kiitos Herralle, he ovat molemmat taas Jerusalemissa ja täynnä virtaa. Ylistys Herralle, pitäköön Herra heidät vahvoina ja terveinä.

Jatkakaa rukousta seuraavien veljien ja sisarten puolesta:

Rukoilkaa Kiinassa, ja etenkin Wuhanissa, olevien veljiemme ja sisartemme puolesta. Korona-virus kasvaa ja leviää Kiinassa ja maailmalla ja me, jotka tunnemme Jumalan ja luotamme Häneen ja Hänen armoonsa ja rakkauteensa kaikkia lapsiaan kohtaan maailmassa, tiedämme, että Hän voi lopettaa tämän vitsauksen.

Rukoilemme niiden puolesta, jotka odottavat elämäänsä ja perheittensä elämään Jumalan parantavaa voimaa:

 Rachel- Jingyung Lee, Hannah Yoshida, Tiz H., Lion H., Ilana Avrahamov, Michael Shiffmanin äiti, Ruby L., sisar Angela Taiwanilla, Marcia ja Joseph Shulam, Danah ja Noaam Shulam Sanders, Barry Shulam ja perhe, June Sanders, Ann West, Um Mahmud Abu-Eid ja Jimmy Abu-Eid, Keijo ja Salme, Tim Tucker, Satu-Maria, Sini-Tuuli, Eveliina, Erkki ja Sirpa Murto, Eva H., Patty, Andrea, Julia ja Victor, Hillel Helsingistä, Aaron Tani, Zhou Wenrilan, Paulo, Marcelo ja hänen isänsä, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä, George, Gary, Melanie, Sarit, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D. Ja Batsheva, Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän uusi vauvansa, pastori Isaac Chennaissa Intiassa, ja Louisa ja Tony Hongkongissa.

Seuraaville rukoilemme siunausta elämään ja liiketoimiin:

Roger W., Ema, Deborah Ruth, Lydia, Sima, Laurel, Orna, David S., Daniel, Ayla, Hillel, Elhanan, Tony, tri Song, Michael Knezevich, Ismael Alves, Asher Gabriel, M. Ahuva.

Rukoilkaa maaliskuun 2.pnä pidettävien (kolmansien vuoden sisällä) vaalien puolesta, että jompi kumpi puoli saisi selvän ja ratkaisevan voiton. Emme tarvitse emmekä halua uutta vaalikierrosta Israeliin ainakaan neljään vuoteen.

Israel tarvitsee rukouksianne! Israel tarvitsee tukeanne! Israel tarvitsee Jumalaa! Nyt enemmän kuin koskaan ennen tämän valtion perustamisen jälkeen, valtion, joka nousi Espanjan ja Portugalin inkvisition tuhkista ja Euroopan natsikuolemanleireillä kuolleiden miljoonien juutalaisten tuhkista.

 Israelin kansa ansaitsee parempaa, ja me rukoilemme, että Herra puuttuu asioihin näissä seuraavissa vaaleissa, jotka pidetään 2.3.2020. 

Uskon perheväki Israelissa tarvitsee rukouksianne ja taloudellista tukeanne. Täällä on meneillään suuria asioita, ja teidän rukouksenne ja tukenne ovat välttämättömiä, voidaksemme tehdä hyvää täällä Jerusalemin pyhässä kaupungissa.

Meillä on projekteja sotilaillemme, ja hyväksikäytetyille lapsille, ja orvoille, ja tämä kaikki Hamotzi-ruuanjakeluohjelman lisäksi, joka on yksi Jerusalemin sosiaalitoimen kruunujalokiviä.

Antakoon Hyvä Jumala teille viisautta ja mahdollisuuden ja siunatkoon teitä varoilla, jotta voitte seistä Israelin ja Jerusalemin rinnalla ja tukea jatkossakin Netivyaa ja Roeh Israel seurakuntaa, niin että voimme ylläpitää ja jatkaa hyvän tekemistä ja kehittyä siinä ja olla Israelin Herra Jumalan ja Messiaan majakkana tässä Jerusalemin kaupungissa ja Israelin maassa.

Toivotan teille kaikille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien Hänen lupaustensa toteutumista Hänen uskollisille lapsilleen. Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, kutsutaan viisaiksi! Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa, mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme kaikki olemaan aina viisaita eikä koskaan tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam

______________________________________________________ 

ICEJ – Holokaustin muistopäivää vietettiin Haifa-kodilla

Maanantaina 27. tammikuuta järjestettiin holokaustin uhrien muistoksi tilaisuus ICEJ:n tukemalla holokaustista selvinneiden vanhusten Haifa-kodilla. Muistotilaisuuteen osallistui satoja holokaustista selvinneitä, Israelin hallituksen ministereitä ja muita arvovaltaisia henkilöitä. Tilaisuudessa puhui ICEJ:n puhemies David Parsons.

Suurin osa holokaustista selvinneistä on huolissaan siitä, että ihmiset unohtavat heidän kärsimyksensä ja menetyksensä. He pelkäävät, että ihmiset eivät enää muista, eivätkä vie tätä tärkeää opetusta holokaustista eteenpäin tuleville polville. Heidän pelkonsa ovat valitettavasti aiheellisia. Ne Euroopan juutalaiset, jotka selvisivät holokaustista, ovat oman elämänsä aikana joutuneet todistamaan holokaustin kieltämisen sekä antisemitismin nousemisen. Vuonna 2019 tehtiin erityisen paljon hyökkäyksiä ja viharikoksia juutalaisia vastaan.

Nykyään on kuitenkin miljoonia kristittyjä, jotka seisovat juutalaisen kansan ja Israelin rinnalla. Haluamme ICEJ:nä osoittaa rakkautta ja huolenpitoa näille kallisarvoisille ihmisille, joista monet ovat olleet rakentamassa Israelin valtiota.